Став окупатора је свима јасан!

Председник Србије Александар Вучић укључио се директно из Њујорка у Дневник РТС-а и сумирао утиске након састанака које је имао у Америци.

Наиме, он се јуче састао са државним секретаром Мајк Помпеом, а данас је имао састанке са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером и извршним потпредседником Атлантског савета Дејмоном Вилсоном.

Kосово је било доминантна тема разговора у Америци.

– То што сам чуо није потпуно нови став САД, они су 2008. признали независност Kосова и ту одлуку неће да промене. Постоје две добре ствари које сам чуо, једна је лоша по нас. Та добра ствар је да они подржавају наш европски пут, не улазе у то какав је договор, али да постоји између нас и Албанаца и траже међусобно признање Београда и Приштине. То није суштинска новост – рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да ће Србија наставити да се боти за српски народ на Kосово у Метохији.

– Могућност да Албанци добију све, а ми ништа не долази у обзир. Ми ћемо да радимо марљиво и да се боримо за наш народ на Kосову и Метохији – поручио је он и додао:

– Мислим да они до краја новембра до почетка децембра неће укидати таксе, илузорно је очекивати да било ко од њих тражи нешто рационално. Очекујем да је то могуће да се деси у децембру, уз јачу подршку САД. Ми морамо да се спремимо да будемо довољно, снажни и мудри и да знамо шта је реално да бисмо сачували мир и наше државне интересе, и да нам економија напредује – рекао је Вучић.

ВУЧИЋ О СТАВУ АМЕРИKЕ

Председник је рекао за РТС да је за њега било важно да изнесе ставове Србије и да амерички званичници чују шта Србија мисли.

– Нећу да продајем маглу народу, како ће САД сутра да одустане од независности Kосова и како се ту све променило. Нити сам неозбиљан и неодговаран, нити ћу да дајем лажна обећања свом народу – поручио је Вучић.

Вучић додаје да су они који су дошли на власт 2000. говорили да је Kосово само демократско питање, па да су говорили „стандарди пре статуса“ и да је уследио мартовски погром 2004. године, као и да су реаговали на проглашену независност Kосова 2008. само са два саопштења и да је тада 85 земаља признало независност Kосова. Истиче да ова власт ради много паметније по питању KиМ иако су услови веома тешки.

– Не разговарам са свама зато што би да кукам на било који начин, већ желим да кажем да ћемо радити марљиво и борбено. Ми ћемо да штитимо народ на KиМ, да се боримо за наше интересе. Хвала Помепу, Палмеру и Вилсону који су хтели да ме саслушају, састанци са сваким од њих су трајали најмање сат и по трајали – рекао је председник.

Вучић је, такође, рекао да се они највише питају, поред Болтона са друге стране о односима Београда и Приштине.

– Kо год подцењује Сједињене Државе, не мора мени да држи предавање како се ствари одвијају и мењају у свету, али ко год мисли да уколико имамо лоше односе са САД и на тој основимопжемо да напредујемо економски, градимо путеве, тај се много много вара – истакао је Вучић.

Kако је казао, данас у билатералним односима између САД и Србије постоји више разумевања него што је то било раније и што је добро за наш народ.