Марију Захарова: Г7 себе сматрају „клубом либералних демократија“ а…

Званичну представницу Министарства иностраних послова Русије Марију Захарову интересује, зашто државе-чланице Г7 себе сматрају „клубом либералних демократија“, док се саме не придржавају тих вредности.

„Ако говоримо о либерализму, као о политичком систему, својеврсној матрици вредности, најважнији његов постулат је слободан поглед на свет. Зашто су се ове државе ујединиле у затворени клуб који прихвата само себи сличне? Само оне који мисле и живе у складу са вредностима које је неко утврдио“, написала је Захарова на фејсбуку.

Она је подсетила да „не треба подржавати либерализам и истовремено бити нетолерантан према неслагању у свету“.

Ако говоримо о либералним начелима економије у Г7, „они су некада несумњиво постојали“, указала је она.

„Некад давно. Данас се економски модели ових држава обезбеђују не тржишним механизмима, који се пре свега заснивају на слободној конкуренцији, већ строгим државним протекционизмом. Он се спроводи ручном контролом уз помоћ санкција, финансијских манипулација, утицаја на цене енергената путем агресивне политике итд“, навела је Захарова.

Она је нагласила да либерална економија нема ништа заједничко са трговинским ратом у којем су „дозвољена сва средства, до уништења правног система односа“.

Раније је британски „Гардијан“ написао да се амерички председник Доналд Трамп посвађао на самиту у Бијарицу са колегама из Г7, инсистирајући на повратку Русије у клуб.

Спутник