ЛСВ: Вучић и Брнабићева да озбиљно схвате упозорења Европске уније

Нови Сад, 30. август 2019 – Лига социјалдемократа Војводине позива председника Републике Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да озбиљно схвате упозорења која стижу из Европске уније, а која се односе на потписивање трговинског споразума са Евроазијском унијом, које је најављено за 25. октобар.

Последње у низу упозорења стигло је од министра иностраних Словачке Мирослава Лајчака, који је истакао да је потписивање трговинског споразума  са земљама „проруске групације“ веома лоше за односе Србије и Европске уније, јер је кретање наше земље у више праваца неприхватљиво.

Лига социјалдемократа Војводине сматра да  је спољнополитичка оријентација Србије непоуздана и нејасна и да се на тај начин угрожава пут наше земље ка Европској унији.

Седење на више столица само штети Србији!

Нашу власт је потребно подсетити на огромну помоћ коју Србија добија од Европске уније. Од 2001. године до јула 2019. године, преко разних фондова, наша земља је од институција ЕУ добила близу четири милијарде евра.

Са друге стране, помоћ Руске федерације нашој земљи је изузетно скромна, а све инвестиције су за последицу имале озбиљну штету.

То се нарочито односи на приватизацију Нафтне индустрије Србије, која је, готово, поклоњена Русији.

Србија се као држава мора модернизовати, а то без уласка у Евопску унију није могуће.

Свако скретање са европског пута је корак уназад и представља губљење драгоценог времена. Али је и вредносно питање првог реда. Градимо ли слободно и демократско друштво са јаким институцијама и правном државом или изоловану аутократију по угледу на руски систем?!

Последњи подаци Статистичке агенције Европске уније (Евростата) говоре да Србију годишње напусти преко 50.000 грађана. То је пола милиона грађана у току једног пописног периода. Србија за десет година изгуби градове величине Новог Сада и Зрењанина.

Ову демографску катастрофу је могуће зауставити само јасним проевропским курсом а опасна евроазијска лутања морају се под хитно прекинути!

Генерални секретар
Лиге социјалдемократа Војводине
Бојан Костреш

lsv