СРПСКА ЛИГА: председник Вучић једино слуша грађане Србије

Реагујући на изјаву генералног секретара Лиге социјалдемократа Војводине Бојана Костреша да председник Србије Александар Вучић и председница Владе Србије Ана Брнабић треба да озбиљно схвате упозорења Европске уније везана за најављено потписивање трговинског споразума Србије са Евроазијском унијом, председник Српске лиге Александар Ђурђев је поручио да је време безусловних диктата из Брисела за Србију прошло.

Фото јутјуб

„Председник Вучић је једино дужан да озбиљно схвати захтеве грађана Србије који су му указали поверење на изборима. Они су ту где јесу да би заштитили искључиво њихове интересе, а један од њих је и потписивање трговинског споразума са Евроазијском унијом. То за нашег сељака и предузетника значи већи обим приступа тржишту од 180 милиона људи“ – рекао је Ђурђев.

На коментар Костреша да Србија тренутно „седи на више столица“, председник Српске лиге је одговорио да руководство Србије седи само на једној столици – српској. „Причу о седењу на две столице подмећу они који не разумеју природу националног интереса. Његова природа налаже сарадњу са свим партнерима уколико је то на националну корист.

Они заправо желе да поруче да Србија треба да седи само на једној столици – столици ЕУ, што је потпуно погубан приступ“ – оценио је Ђурђев. Он сматра да најављено потписивање споразума не угрожава европске интеграције Србије, али и да су челници Европске уније више пута показали да имају поверење у српске институције и њихове руководиоце.

„Србија је показала да је проевропски опредељена и челници ЕУ то препознају. То што су министри спољних послова неких од држава чланица ЕУ позвали Србију да не потпише тај споразум не значи много. Мислим да су поруке које смо чули од Лајчака из Словачке и Хависта из Финске далеко мање значајне од оних које су се у протеклих неколико дана могле чути од политичких лидера ЕУ у правом смислу те речи. Тако је председник Макрон истакао да Русија није непријатељ Француске и да Русија мора бити важан фактор у стварању безбедног амбијента на Старом континенту“ – прецизирао је Ђурђев.

Ђурђев је за крај напоменуо да је Србија по оцени саме ЕУ још увек удаљена од добијања пуноправног чланства и да до тада може доћи до промене унутрашње политике у самој Унији.

„Истраживања показују да чак 69% Немаца жели проширење сарадње са Русијом. Тај тренд је у порасту и може итекако утицати на промену политичке стратегије саме немачке државе, али и ЕУ у целини. Знамо да је Немачка „локомотива ЕУ“ и зато сам уверен да у будућности сарадња Србије и са Русијом и са ЕУ неће искључивати једна другу“ – закључио је Ђурђев.