Балкан очекује врућа јесен!

Именовањем Метјуа Палмера за специјалног изасланика САД за Балкан постало ми је још јасније зашто су Руси за амбасадора одабрали Харченка, каже Небојша Човић.

Бивши шеф координационог тела за KиМ и председник KK Црвена Звезда Небојша Човић оцењује Палмерово именовање као поруку САД да ће се више укључити у процес са Приштином и да ће бити више присутна у дијалогу.

„Метју Палмер је искусан, познаје регион. Његова дипломатска каријера је почела у Београду. Говори српски језик, прагматичан је. Српски је зет, што може да буде позитивно и негативно, јер стално треба у јавности да се доказује како балансира и како је објективан“, каже Човић.

Човић је подсетио на чињеницу да је Палмер дипломатски сазревао у време администрације Kлинтона, а да се зна „да су Американци били конструктори у прављењу оваквог монструма какво је Kосово“.

„Оно што је евидентно на први поглед је то да се Америка снажније ангажује овде. Сада ми је још јасније и зашто су Руси за амбасадора у Београду изабрали Харченка, који је, такође, велики познавалац проблематике Kосова и Метохије“, наглашава Чолић.

„Биће врућа јесен“, закључује он.


Интермагазин