Колинда: Неће моћи опет тенковима у Вуковар

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић показује све више агресије у јавним наступима, а окидач за запаљиве поруке готово по правилу су јој Срби и Србија. Она је ових дана поново шокирала јавност.

Као да жал што у рату, како је сама признала, није узела пушку да убија Србе није била довољна, хрватска председница решила је да свој вербални арсенал обогати и једним насилним гестом – ударањем песницом у сто, који је употребила у интервјуу за тамошњи јавни сервис.

Гротескно

– Свима онима који данас прете Хрватској желим врло јасно рећи да никад више ни један једини србијански тенк неће ући у Вуковар. Нека се нико тиме не заварава – поручила је она за ХРТ, нагињући се према ниском сточићу, да би на крају поентирала једним јаким ударцем стиснутом шаком о сто. Уз то је нагласила да је „великосрпска агресија, нажалост, забележена крвавим словима у хрватској историји“.

Пантомимичар и стручњак за говор тела Марко Стојановић објашњава да стиснута песница, овако употребљена, увек представља чекић којим особа жели некога да смрви.

– То ударање руком као маљем или чекићем је типичан гест мушкарца који жели да покаже да је мачо, алфа фигура у друштву. Очигледно тиме даје до знања да је толико моћна да може некога да здроби ако то пожели. Или иза тога стоји немоћ, па песницом жели убедити у супротно. У сваком случају, никако не приличи жени да лупа стиснутом песницом о сто, а поготово не председници државе. Начин на који је то учинила може изгледати гротескно – оценио је Стојановић.

Жели гласове десничара

За председника Савеза Срба у региону Миодрага Линту гест хрватске председнице је знак њене нервозе и очајничке жеље да придобије десничарске гласаче:

– Сад је отишла и корак даље па агресивно лупа по столу, али све је то смишљено да мобилише проусташке Хрвате. Ово је још један доказ да она игра на карту радикализма и антисрпства, јер се једино на тој платформи у већински усташкој Хрватској могу скупити гласови.

Каква ноторна глупост

Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи. Она је на обележавању 80. годишњице почетка Другог светског рата у Варшави рекла да је у антифашистичкој борби учествовало више од пола милиона Хрвата, преноси Индекс.

– Овде смо да бисмо исказали почаст свим жртвама рата, како у Пољској, која је прва почела да се бори против нацизма, тако у свим осталим државама које су стале у одбрану слободе и мира у Европи и свету. Хрватски народ је сразмерно броју становника највише допринео антифашистичкој борби у Европи, у којој је активно учествовало више од пола милиона хрватских грађана – казала је Колинда Грабар Китаровић у свом обраћању у Варшави.

tanjug.rs

Курир