МАЂАРСKА ОЧИТАЛА БУKВИЦУ ЕУ: Не делите лекције Србији!

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је данас на Бледу да мрзи када чује неке земље чланице ЕУ да деле лекције Србији у вези мањина, јер нико, а тако и многи наши суседи који су у Унији, не даје толика права мађарској мањини и опходи се са њима на тако фер начин као што то чини Србија.

Сијарто је, на панелу „Западни Балкан – европеизација, демократизација и заједничка одговорност“ у оквиру Стратешког форума на Бледу поручио да Србији не требају лекције, већ им треба дати могућност да уђе у ЕУ.

Он је истакао да Мађарска подржава ширење ЕУ, а тако и убрзање приступног процеса Србије и Црне Горе, као и отварање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

– Постоји у ЕУ пуно хипокризије с тим у вези – рекао је Сијарто додајући да, када неког из ЕУ питате да ли је за ширење ЕУ можете чути да то подржавају, али када се одрзава састанак и постоји шанса да се убрза процес, такве се одлуке никада не доносе.

Одлазећа Европска комисија, према његовим речима, направила је велику грешку везано за проширење, тиме што је рекла да неће бити ширења Уније до 2025.

– Мађарска сматра да што нас је више то смо снажнији. Не видим која је правна препрека за шире ја, зашто нисмо отворили сва поглавља са Србијом, последње поглавље са Црном Гором. Моје колеге у ЕУ су признале да нема никаквих правних препрека. Да ли се ради о политичким препрекама јер не желе проширење ЕУ – упитао је Сијарто.

Такође је пренео да када са колегама у ЕУ прича они често говоре да се шири утицај других глобалних играча на Западни Балкан, али када их пита зашто Унија није примила у чланство регион, не добија одговор.

Једини начин да ЕУ буде снажнија, каже, јесте да повећа број чланица.

– До сада када смо мењали број чланица увек смо имали ширење, а сада смо по први пут суочени са смањењем броја, то јест одласком једне чланице – приметио је, те додао:

– Ми који живимо у суседству знамо да проширење није само у интересу земаља Западног Балкана, већ у интересу Европе, како економском, безбедносном и сваком другом. Без проширења ЕУ не може бити снажнија – рекао је Сијатро.

Kазао је и да сви то подржавају када причају у јавности, али да на састанцима Мађарска остаје у мањини са таквим ставом.

Сијарто је изразио наду да ће нова Европска комисија бити позитивнија према проширењу ЕУ, али је додао да пуно тога зависи од става великих западноевропских земаља.

– Kада смо били на недавном министарском састанку и разговарали о отпочињању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом нису балтичке земље рекле не, или источноевропске чланице Уније, већ су то биле оне старе снажне западноевропске државе – казао је Сијарто додајући да оне у јавности то кажу на мање разумљив начин.

Упитао је и зашто, ако ЕУ жели од Црне Горе да направи успешну причу, не прими ту земљу која има свега 600.000 становника, која користи евро, јер, како наводи, не види какве би она могла правити проблеме Унији.

На другој страни, констатовао је, земље Западног Балкана и посебно њихова руководства направиле су огромне напоре да одрже проевропску атмосферу у свом друштву, а ако не добију позитиван одговор, приметио је, уследиће питања јавности у тим земљама зашто се праве толики компромиси.

Танјуг