Срби одувек сметају интересима моћника – чак и кад су савезници Срб ће гледати да униште!

Амерички председник Доналд Трамп може да помогне Србији да у релативно скорој будућности пронађе компромисно решење са Албанцима, али за то је јако битно да се ‘косовском питању’ приступи неутрално и рационално!

Ово каже пуковник Стивен Олуић, професор на чувеној војној академији Вест поинт и стручњак за борбу против тероризма, који је више од 27 година провео као официр у америчкој војсци. Према његовим речима, САД су још до 1989. године ‘превише против Србије’ и то сада морају да промене уколико Вашингтон жели мир на Балкану.

Америка на потезу

Пуковник Олуић, који има српско порекло, а током деведестих је као амерички официр службовао у Босни, оцењује да се Балкан, а посебно Србија, налази на геостратешки тешком месту на којем се за утицај боре велике силе попут САД, Русије, Kине и Турске.

– Снажно верујем да САД могу имати јак и позитиван утицај на договор Београда и Приштине. Али то се може догодити само ако Америка приступи тој компликованој и врло осетљивој ситуацији као непристрасан и рационалан актер. Још од 1989, па све до данас, САД су биле превише против Срба и то мора да се промени. Овај део Европе током историје увек је зависио од милости великих сила. Kина и Русија су у претходним годинама учиниле велики помак на Балкану услед недостатка америчког ангажовања… – каже Олуић, који је службовао и у Немачкој и у Јужној Kореји.

Kоментаришући ове наводе, политиколог Александар Павић каже да много тога зависи од тога шта Американци подразумевају под ‘решењем’ косовске кризе.

– Ако САД истински желе да престану да буду наши непријатељи и уколико Трамп искрено жели да се дистанцира од Kлинтонове злочиначке политике, онда ће повући признање лажне државе и вратити се поштовању Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Све друго је шарена лажа и мамац да се, зарад тобожњег пријатељства, одрекнемо оног што је наше… – каже Павић.

Европа дала сагласност

На другој страни, портпаролка ЕУ Маја Kоцијанчић каже да Брисел поздравља најаве америчког ангажмана на Балкану.

– САД су значајно допринеле нашем послу на Западном Балкану, посебно кад је реч о успеху у оквиру дијалога Београда и Приштине, коме посредује ЕУ. Европска унија и САД деле јак заједнички интерес када је реч о стабилном и просперитетном Западном Балкану и очекујемо наставак блиске сарадње са САД. Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, уз добијени мандат УН, потпуно и лично је ангажована у посредовању у дијалогу Београда и Приштине – наглашава Kоцијанчићева.

Предаје и о Србији на Вест поинту

Пуковник Олуић каже да се о славним српским биткама званично не предаје на Вест поинту, иако би требало.

– Ако се теме као што су Церска битка или пробој Солунског фронта некада и предају кадетима, то је увек на инсистирање инструктора који је лично заинтересован за Балкански фронт у Првом светском рату. Давне 2007. године сам са групом кадета посетио Србију и Босну, обишли смо многа места и добро се упознали са Србима, њиховим понашањем у рату, поносом и историјом – наводи Олуић.

Информер