Рат за Косово није прекинут Кумановским споразумом!

НАТО и његове водеће земље ће учинити све да легализују „војску Косова“, чему, између осталог, служе и војне вежбе „Здружена реакција 2019“, које ће у октобру бити одржане у Албанији.

Сједињене државе и Албанија покушавају да на мала врата прогурају „војску“ привремених институција Косова у НАТО, и то тако што ће им омогућити учешће у вежби, која ће бити одржана између 21. и 24. октобра у Албанији, пише београдски дневник „Новости“.

Вежба „Здружена реакција 2019“ биће одржана у оквиру А-5 иницијативе, односно „Америчко-јадранске повеље“, чије су чланице, поред САД и Албаније, још и Хрватска, БиХ, Црна Гора и Македонија, док Србија има статус посматрача.

„У настојању да се оснажи (самопроглашена) косовска независност и да се косовске безбедносне снаге трансформишу у праву војску, а да се Приштини обезбеди монопол силе на КиМ, Американци сада настоје да у А-5, као предворје НАТО, на мала врата угурају и (квазидржаву) Косово“, пишу „Новости“.

„Све што се догађа у погледу учешћа ’војске‘ привремених институција Косова у регионалним иницијативама није неочекивано“, каже генерал у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума, Митар Ковач.

Запад легализује „војску Косова“

„Лажну државу Косово створиле су водеће земље Запада и чине све да је афирмишу као државу, па до признавања у УН и увлачења у НАТО неће чинити ништа да релаксирају положај Србије“, каже он.

„Напротив, чиниће све да Србију притисну и у њој нађу саговорника који ће прихватити такозвану реалност и обавезујући споразум у наредној години, чиме би се и формално признала (самопроглашена) независност Косова. Легализација ’косовске војске‘ је нешто на чему ће НАТО радити у будућности, иако су испољавали извесну љутњу због тога што су привремене институције Косова прокламовале ’војску‘ пре времена и мимо њихове сагласности. Ми одлично знамо да је НАТО, а посебно водеће земље — Америка, Британија и Немачка, уложио пуно финансијских средстава и напора у процесу обуке и опремања и да то чини и данас, како би ’војску Косова‘ учинио кредибилном“, каже Ковач.

„Србија би, макар и формално, требало да нагласи своје неслагање са афирмацијом ’војске Косова‘“, каже Ковач.

„Мислим да би Србија коначно требало да буде доследна својим националним интересима, који су зацртани у Уставу и највишим стратешким документима и законима, посебно у Закону о одбрани, и да у свим организацијама које нарушавају територијални интегритет Србије суспендује своје чланство и да иступи из таквих организација. Није допустиво да на такве појаве гледамо равнодушно, или без реакције“, оцењује Ковач.

Босна у небраном грожђу

Учесницима вежбе „Здружена реакција 2019“ је на завршној конференцији у јулу, без икаквих претходних консултација и наговештаја, дат на потпис технички споразум о учешћу представника „косовских безбедносних снага“, пишу „Новости“.

У небраном грожђу нашла се делегација БиХ, јер ова држава не признаје самопроглашену независност Косова, те су представници Здруженог штаба Оружаних снага БиХ тражили од свог Министарства одбране упутство и смернице како треба да реагују.

Чињеница да Савет министара БиХ још није формиран и да министарка одбране Марина Пендеш своју функцију обавља у техничком мандату, додатно компликује ситуацију, тако да би могло да се догоди да тумачење званичних докумената на себе преузме Здружени штаб. Не треба занемарити ни притиске САД да БиХ пристане на одржавање вежби, заједно са војском лажне државе, пишу „Новости“.

„У тренутном стању у коме се налази Савет министара БиХ нема капацитета, нити је општа политичка ситуација наклоњена томе да би БиХ могла да артикулише српске интересе“, сматра Ковач.

„У крајњем случају, ми не можемо ни очекивати да неко може позитивно да делује и утиче на тај процес и искаже неслагање са инструкцијама које су дале водеће земље Запада поводом учешћа такозване ’војске Косова‘ на овим вежбама“, каже Ковач.

Док је Војска Републике Српске интегрисана у Оружане снаге БиХ, дотле на простору Косова и Метохије земље Запада стварају нову „војску“, супротно свим међународним документима. Два супротна аршина примењују се на растојању мањем од триста километара, што је, према Ковачевим речима, непобитан аргумент да су западне силе пристрасне и да чине све да на два супротна начина сузбију српске националне интересе.

Спутник