ПУТИН: Сматрам да се епоха Запада завршава

Владимир Путин је јуче наступио на Источном економском форуму у Владивостоку и рекао – замољен да открије хоће ли се одазвати позиву да иде на наредни самит Г-7 (у САД) – кратко рекао:

„Сматрам да се епоха Запада завршава“.

Претходно је саопштио да ће и Русија произвести ракете, које су биле забрањене Споразумом о ракетама средњег и малог домета, али да их неће распоредити све док то не учине Сједињене Државе.

Нагласио је да га брине евентуално америчко распоређивање `забрањених ракета` у Јапану и Јужној Кореји јер би представљало претњу великом делу територије Русије. Посебно бази ратних бродова у Владивостоку и подморница на обали Камчатке.

Председник РФ је у овом контексту подсетио Американце не познате речи које они приписују свом гангстеру Ал Капонеу: убедљиве речи су добре али већи ефекат имају убедљиве речи и Smith & Wesson.

Путин је учесницима Форума рекао да је Доналду Трампу нудио да САД купе од Русије хиперсонично оружје, укључујући хиперсоничне ударне ракетне системе.

Испричао је: „Доналду сам рекао: желиш ли да ти те системе продамо? Тако ћете то оружје и ви имати па ће постојати на том плану равнотежа. Са америчке стране је одговор био да ће и они те системе ускоро произвести. У реду, нека производе, али би им било јефтиније да од нас купе. Ми бисмо на томе зарадили, а била би успостаљена равнотежа“.

Руски лидер је у наставку рекао: „Ми смо били спремни и на кооперацију са Американцима поводом нашег путничког авиона МС-21. Кооперација са њима поводом одређених делова и склопова била би умесна јер они од нас купују титан у великим количинама и производе `Боинге` од нашег титана. Можда је и боље што су одбили јер у производњи тих авиона нећемо ни од кога зависити“.

Фокс њувс

Интермагазин