Трамп спремио нову шаргарепу Србији!

Амерички председник Доналд Трамп спремио је за Србију политичку „непристојну понуду“, како би приволео власт у Београду да што пре призна лажну државу Косово.

Овај план, тврде одлично обавештени дипломатски извори, подразумева да Србија као „компензацију“ за признавање лажне државе добије ескадрилу од 14 нових авиона Ф-16, десет милијарди долара за инфраструктурне пројекте, али и убрзан улазак у ЕУ, најкасније до 2024. године!

Осим милијарди, моћних летелица и убрзаних евроинтеграција, Вашингтон је спреман и да писмено гарантује специјалне везе Србије и РС.

Маршалов план

Према речима извора, председник Трамп одлучио је да реши косовску кризу до средине следеће године.

– Трамп је дошао на идеју да Србији понуди нешто попут Маршаловог плана за Немачку после Другог светског рата. То би подразумевало инвестиције од 10 милијарди долара пре свега за инфраструктурне пројекте, ескадрилу авиона Ф-16, дакле нај-мање 14 летелица, али и значајно убрзане евроинтеграције. То значи да би Србија могла сигурно да уде у ЕУ до 2024. године. Осим новца и авиона, Трамп је спреман и да писмено гарантује специјалне везе Србије и Републике Српске – преноси други човек велике западне амбасаде, који је инсистирао на анонимности, наводи Информер.

Овај извор додаје да ће Трампову понуду у Београд донети Метју Палмер.

– Палмеру је додељен специјални задатак да властима у Београду детаљно пренесе ову понуду. И не само да је презентује, већ и да увери српске државнике да је понуда више него дарежљива и да би требало да је прихвате.

И док нико од државних функционера није желео званично да коментарише ова сазнања, историчар и аналитичар Саша Адамовић каже да ова информација, ако је тачна, представља пуштање пробног балона како би се видела реакција српског јавног мњења.

– Са друге стране, биће занимљиво видети ко ће се све упецати на у суштини,непристојну понуду. Предлоге такве врсте, ако их званично буде, не треба ни разматрати. Као што гласи изрека: „Чувајмо се Да најаца и кад дарове доносе“… – подвлачи Адамовић.

Срби на великом тесту

Генерал Владимир Лазаревић оцењује да се ових дана очигледно тестира српски народ, његова држа-вотворност; колективни ум и разум.

– На тесту су наше историјско памћење и наша способност да имамо и чувамо државу. Није искључено да ће наредних дана и недеља бити и нових „понуда“. А што се тиче гаранције, треба упитати Американце, зар Резолуција 1244 није гаранција? Треба, дакле, сачувати разум, достојанство и одговорност, закључује Лазаревић.

Информер