Американац шокирао предлогом о разграничењу са тзв. Косовом!

Директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли изјавио је да када би се Србији вратио онај део Косова, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички председник Труман и захтевао 1919. године, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније.

“Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овдје на Балкану” казао је Копли.

Коментаришући ситауцију на Косову, директор Института за стратешке студије у Вашингтону каже да у овом тренутку лидери на Косову су схватили чињеницу да једноставно не могу да направе државу Косово да зависи сама од себе, тако да и њима “цуре опције“ врло брзо.

– Видели смо сви недавно да је премијер поднео оставку, како би се одазвао позиву Суда у Хагу због ратних злочина. Проблеми се, када је само Косово у питању, неће тако лако и само решити. Међународна признања Косова од стране држава широм света су практично изнуђена притиском и утицајем САД-а, посебно под Клинтоновом администрацијом, па и оним послије њега.

Сада смо дошли у фазу, каже Копли, да државе повлаче признања.

Навео је да је доста времена провео овде током 90-их година, пратећи развој ситуације док је рат трајао, а пратио је и ситуацију на Косову.

– Да се разумемо, Косово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било. Наш колега Дарко Трифуновић је изнео недавно план замене или размене територија, у замену за признање и то је по мени веома разумно. Албанско становништво и ОВК су одувјек имали жељу да се уједине са Албанијом. То је врло могуће и могло би да буде признато од стране међународне заједнице. Опет, када би се Србији вратио онај део КиМ, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички предсједник Труман и захтевао 1919. године, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније. Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овдје на Балкану – казао је Копли.

Према његовим речима, САД то морају да ураде, неопходна им је баш ова прилика, исто као и Србији и Албанији.

– Оно што Србија жели и треба да буде, то је један моћан мост између истока и запада. По мени, то је велика прилика за Србију да постане право раскршће Балкана. Србија и Срби морају да имају велику, праву, дуготрајну стратегију, што у овом тренутку нема. Не верујем и не мора да значи да Србија треба да види себе у ЕУ или да има блиске односе са НАТО-ом. Српска улога треба да буде таква да Србија буде Србија. Срби у овом тренутку, поново морају да верују сами у себе, јер колико сам ја упознао Србе, они су врло јединствени, који кад су уједињени могу да учине велике ствари, али само изаберу ли прави пут. Узмите пример Николе Тесле и он је само један од на хиљаде примера свјетски признатих људи. Србима управо то треба, неко ко ће да буде и српски и светски – закључио је Копли.

Косово-онлине