АНА БРНАБИЋ ОДГОВОРИЛА ХРВАТИМА!

„Ово није сукоб између Београда и Загреба, Србије и Хрватске, него сукоб између фашизма и антифашизма“, рекла је Ана Брнабић о новом спору Србије и Хрватске.

Ако је једном режиму прихватљиво да табла на којој пише усташки поздрав „За дом спремни“ стоји у некадашнем усташком логору Јасеновцу или у близини њега, онда ниједна протестна дипломатска нота не може да им промени мишљење, изјавила је данас председница Владе Србије.

Она је тако у изјави српским новинарима у Луксембургу прокоментарисала последњи спор између Србије и Хрватске, истичући да се “не би више уплитала у ноте” јер оне, како каже, уводе у врзино коло у којем се не види јасно шта се десило.

“Десило се то да је наша делегација, млади кадети, ишла да ода почашт жртвама у Јасеновцу, једном од највећих стратишта током Другог светског рата у Европи. Ово није сукоб између Београда и Загреба, Србије и Хрватске, него сукоб између фашизма и антифашизма”, рекла је Брннабићева.

Брнабићева је рекла да је и данас у Луксембургу речено каква опасност прети од релативизације историје. „Kаква опасност прети када неко у Европи користи слободно на својим државним церемонијама и спортским догађајима поздрав уз који је клао децу и палио недужне људе и породице затворене у црквама, поздрав који је симбол исто као што је ‘зиг хајл’ симбол нацистичке немачке, тако је поздрав ‘За дом спремни’ симбол усташке НДХ. Ако је неком режиму прихватљиво да има такву таблу и да не пусти неког да ода пошту жртвама на неком стратишту, никаква протестна нота не може да им скрене пажњу”, рекла је Брнабићева.

Она је навела да више о томе неће расправљати са Хрватима јер је, додаје, њена позиција јасна, искрена и на њу је поносна.

“Моја позиција је позиција борбе против фашизма, сећања на жртве и борце, слободне Србије, слободне Хрватске, слободне Еворпе, борбе против фашизма и угњетавања људи“, рекла је Ана Брнабић.

Интермагазин