У Хонг Конгу подигнуте америчке заставе! – Кина неће ћутати!!!

Група демонстраната у Хонг Kонгу подигла је америчке заставе и позвала америчког председника Доналда Трампа да их “ослободи” од контроле Пекинга, пише Тхе Индепендент.

Уз то, према листу, активисти су певали америчку химну, предали петиције америчком конзулату и показивали плакате којима су тражили такозване „демократске слободе“.

Стотине, према западним изворима хиљаде демонстраната у Хонг Kонгу, махало је америчким заставама, позивајући америчког председника Доналда Трампа да “ослободи” овај град који је под кинеском контролом, пише Тхе Индепендент.

Истовремено, полиција у близини била је неактивна, док су активисти певали америчку химну и показивали плакате са захтевима за демократију.

“Борите се за демократију, подржите Хонг Kонг. Одуприте се Пекингу, слободни Хонг Kонг”, узвикивали су пре него што су петицију предали америчком конзулату.

Раније је амерички министар одбране Марк Еспер позвао Kину да обузда снаге безбедности у Хонг Kонгу. Сличну изјаву дао је и челник Пентагона, када је градска полиција спречила протестанте да блокирају приступ аеродрому.

Прошлог месеца је Трамп напоменуо да је Kина, пре склапања трговинског споразума с Вашингтоном, требало да на “хуман начин” реши проблем у граду. Амерички челник истовремено је протесте назвао “нередима с којима се Kина мора суочити”.

 

У поређењу с протестима протеклих недеља, током којих је полиција користила гумене метке, водене топове и сузавац, скупови који су се одржали у недељу били су релативно мирни.

Масовне демонстрације у Хонг Kонгу почеле су због предлога закона о изручењу криминалаца континенталној Kини, где би им се судило. Ипак, прошле недеље је градска власт обећала да ће повући иницијативу, али многи демонстранти сматрају да је такав потез безначајан и прекасан. Због тога су такозвани „активисти“ проширили попис захтева и сада траже додатне „демократске слободе“.

Многи протестанти су обећали да ће наставити борбу, али су јучерашњом петицијом, коју су представници америчког конзулата у Хонг Kонгу примили, показали где је главни штаб организатора протеста, што је детаљ који није промакао ни влади кинеске аутономне регије, ни централним власима у Пекингу.

Фото твитер

logicno.com