Вучић: Зашто су САД жртвовале најлојалнијег савезника кроз историју — Србију

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас Сједињене Државе зашто су жртвовале најлојалнијег савезника кроз историју — Србију. „А ми ћемо морати да размислимо како смо, после величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату, успели од Американаца, великих пријатеља, да направимо непријатеља“, каже Вучић.

Вучић је у Прањанима, на обележавању 75. годишњице операције спасавања 500 савезничких пилота, међу којима је највише било америчких, истакао да Србија жели пријатељске односе са САД и да обе стране треба да размотре грешке које су довеле до тога да смо од великих пријатеља постали непријатељи.

„На другачији начин ћу да поставим једначину, коју је поставио Скот у свом говору, када је рекао да смо имали лоше односе за време Слободана Милошевића. Није ни лако ни Србима у Републици Српској, када су у питању односи са Америком у последњих 25 година, ни Србима Крајишницима, ни Србима са КиМ, нити у Србији. Морамо да се запитамо зашто је то тако. Замислите, после онаквог величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату, шта смо све урадили и како смо успели да урадимо, да од Американаца, великих пријатеља, направимо непријатеља. Јесмо ли погрешили, или дозвољавамо себи да увек будемо безгрешни“, запитао је председник Србије.

А САД је позвао да се запитају, макар да разговарају између себе, јер су велика сила, „да ли су и они, због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама, жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали на страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога“.

„Ја отворено говорим о нашим и њиховим грешкама. Тек када јавно будемо говорили о томе и сумирамо све, моћи ћемо да успоставимо искрено пријатељство“, уверен је Вучић.

Вучић је указао да амбасадор САД у Србији Кајл Скот за непуне две недеље напушта Србију, и да му је захвалан на ономе што је чинио на поправљању односа две земље, што је био отворен за разговоре, који неретко нису били лаки, јер им се нису увек интереси поклапали, пре свега око Косова и Метохије.

Амбасадору Скоту је рекао да из публике није чуо ниједан звиждук, него само једног човека, који је рекао, и то не претећи, већ желећи да каже да му је жао што су САД погрешиле око Косова.

„То говори колико српски народ воли и чека боље односе са САД. Нема Србина овде који на овакве речи не аплаудира. Молим вас, а знам да нећете због мале Србије да мењате спољну политику, да пренесете вашој Влади, која по први пут после много година жели да нас чује, не кажем да се слажу, али желе да нас саслушају по питањима која су најтежа за нас и око којих се никада нећемо договорити, да нећу да будем председник земље која има Америку за непријатеља. Србији је било доста крви, пропадања, хоће посао, путеве и ауто-путеве, да живи боље, и зато вас молим да тај наш вапај разумете“, рекао је Вучић.

Присутне је замолио за аплауз, како је рекао, за српску легенду, Србина Крајишника из Славоније и Лике Давида Вујића, једног од седморице величанствених који су обезбедили да Американци кроче својом ногом на месец.

„То је легенда Америке, али и српска легенда, која се никада није одрекла својих корена, која долази у срце Србије, да би био са својим народом. Нема ког Србина у својој кући није примио, коме нису добродошлицу указали, и то српско гостопримство показао је и Американцима. Оно што је радио, радио је са још шесторицом Срба, Срба са свих простора бивше Југославије. Били су америчка памет, да би се попели на месец. Молимо да део тог малог дуга који смо пружили САД само кроз мало више разумевања вратите“, нагласио је он.

Вучић је нагласио да ц́е Србија у сваком знаку и потезу САД тражити симболе пријатељства и рекао је да верује у пријатељство Србије и Америке.

Интермагазин