Русија, Кина и Индија су фактор без којег Г7 не може – њихово време је прошло!!!

Председник Руске Федерације Владимир Путин тражи истинску мултиполарни свет који је у супротности са америчким центризмом, заједно са пратећом улогом других нација које припадају Г7. Једнако је важно, за Путина је потпуно ирационално имати било коју велику међународну политичку или економску групу без сила попут Кине и Индије. Другим речима, стара доминација клуба западне елите не само да се завршава, већ и не представља стварност савременог света.

Путин је отворено изразио своје мишљење и уверење о геополитичким помацима током Источног економског форума, који је одржан овог месеца на далеком истоку Руске Федерације. У исто време, Путин ради на јачању сарадње с Индијом како би повећао своје присуство на Далеком Истоку на основу повећања економске трговине и будућих транспортних праваца.

Путин је, у складу са ставовима које је недавно изразио француски председник Емануел Макрон, рекао да „водећу улогу Запада не може замислити као ефикасну међународну организацију без Индије и Кине“.

Недавно су највиши руски званичници изразили опрез због поновног уласка земље у Г8, што је тема која се појавила након недавних позитивних коментара америчког председника Доналда Трампа. Посланик Константин Косачев сматра да је примереније проширити групу на Г10, која би обухватала Кину и Индију.

То се заснива на економским, геополитичким и другим важним факторима, али и на чињеници да обе земље имају веома добре односе са Руском Федерацијом.

Косачев је рекао: „Мислим да би повратак Русије имао смисла само ако би било могуће избећи замку„ седам против једног“.

Такође, у складу са логиком Путина и других у Руској Федерацији, потребан је нови приступ како би се прилагодио растућем успону Кине и Индије.

„То би, наравно, било моћан феномен“, додао је Константин Косачев.

Све у свему, Путинова логика заснива се на променљивој динамици међународне заједнице. Другим речима, да ли је могуће да постоји велики међународни економски и политички самит који пориче Кину и Индију?

Интермагазин