На Балкану није циљ мир и благостање – одувек је био отимање!!!

САД спремају пакет којим планирају да реше комплетно балканско питање, користећи шаргарепу и штап, по свом старом обичају.

Стратегију Вашингтона донекле је открио бивши амерички амбасадор у Србији Kамерон Мантер, јер се, како пише лист, оно што је Мантер рекао после састанка с председником Србије Александром Вучићем поклапа са оним што је листу речено у дипломатским круговима.

Извор листа је навео да су Мантерове речи уствари својеврсна скица америчког пакета за Балкан, чија је реализација практично почела постављањем Метјуа Палмера за специјалног изасланика за западни Балкан, пише С. телеграф.

– Тај пакет има више сличности са виђењем Вашингтона о томе како решити кризу између Израела и Палестине. Може се рећи да је потпуно јасно да иза свега стоји исти потпис“, каже извор за кога лист наводи да је један од најбољих познавалаца тренутних прилика у САД. Детаљи америчког пакета су подложни променама, али оне неће бити суштинске – пише лист.

Лист пише да план подразумева понуду поделе Kосова, фактичко брисање граница на Балкану, својеврсну економску унију, још већу аутономију за Албанце у Северној Македонији, али и опстанак целовите БиХ, уз значајне уступке Србима у РС.

Kако додаје лист, ту је и друга страна медаље, а њена суштина је да „неће добро проћи онај ко не прихвати америчку шаргарепу“.

„У Вашингтону, бар у оном делу приврженом (америчком председнику Доналду) Трампу, очекују и да би Русија и (руски председник Владимир) Путин могли да прихвате њихов пројекат за Балкан“, додаје лист.

Амерички план, како се наводи, састоји се од пет тачака

Прва је подела KиМ, тако што би разграничење било спроведено тако да северни део остане у саставу Србије уз специјални статус Митровице. Посебну заштиту и екстериторијални статус добиле би српске светиње ван севера KиМ.

Друга тачка односи се на целовитост БиХ, уз стварање економске и царинске уније и фактичко брисање граница за проток људи између Србије и РС, али без могућности отцепљења РС од БиХ.

Трећа тачка односи се на права Албанаца у Северној Македонији. Kако би се надоместио губитак оног дела територије на KиМ који они виде као своју, Албанци у Северној Македонији би добили још већу аутономију, а граница између те државе и Kосова „малтене би осим формално била укинута, као и она између Kосова и Албаније“.

Четврта тачка говори о економском пакету и она је слична плану за решавање спора између Израела и Палестинаца, наводи лист.

Уз подршку убрзавању интеграција у ЕУ земаља укључених у пакет Вашингтона, била би сазвана и посебна међународна конференција на којој ми се окупили инвеститори који би улагали у западни Балкан. Лист наводи да би незванично за ове намене САД и друге западне земље издвојиле око 10 милијарди евра.

Пета тачка се тиче царинске уније, и према њој би Вашингтон инсистирао на формирању својеврсне балканске уније, у којој би границе биле потпуно отворене за промет робе и пролазак људи, док би трговинске и административне формалности биле сведене на минимум.

Информер