Жељана Радојичић Лукић је добитница светског признања за изузетан допринос образовању!

Учитељица мионичке Основне школе „Милан Ракић“ Жељана Радојичић Лукић је добитница светског признања за изузетан допринос образовању! Признање јој је додељено у Индији, на Светском образовном форуму у Њу Делхију. Ова глобална награда има циљ да препозна изузетне наставнике из целог света који дају допринос својој професији, а ове године награде су уручене наставницима из 72 земље света. Ову глобалну награду је успоставио Алерт Кноwледге Сервицес из Индије, који ради са школама из целог света на едукацији директора школа, наставника, библиотекара и саветника у образовању.
Алерт Кноwледге Сервицес из Индије у српској учитељици је препознао посебан квалитет и одлучио да је именује за првог, за сада и јединог, Бренд-амбасадора АКС организације и она ће бити задужена и одговорна за последњи круг селекције најбољих наставника са подручја Балкана на следећим такмичењима ове угледне светске органозације.
Током овогодишње конференције на којој су додељене награде организована је Панел дискусија под називом „Проблеми и изазови З-генерације.“ На овој панел дискусији учитељица из из Србије је одабрана да буде један од 10 панелиста из целог света. Жељана је током дисксуије поделила нека од својих искустава са концепта учења “Чаробно село” и нагласила да је овај њен концепт управо у складу са потребама З-генерације, јер је усмерен на искуствено учење и развој животних вештина и предузетништва.Сви панелисти су били сагласни да имају потпуно исте проблеме у образовању, али да имају различите образовне ресурсе. Зато је целокупан закључак овог панела био да се само разменом искустава наставника широм света, на местима попут овог догађаја, може лакше обликовати образовање по мери З-генерације, како бисмо у будућности постигли озбиљан проценат школа у којима се образују срећна деца.
Значајно је напоменути да је Амбасада Републике Србије у Индији пружила сву подршку победници из Србије током њеног боравка у Индији. Осим сто су представници Амбасаде били у највишим званицама самог форума, Жељану је примио г-дин Владимир Мариц, Амбасадор Републике Србије, и овом приликом нагласио да наставници јесу важни и да овакви успеси појединаца дају ветар у ледја онима који образују будућност Србије.

На маргинама ове конференције наставници су поделили исто мишљење на тему доносиоца одлука у њиховим земљама и сложили се да Владе њихових земаља и ресорна министарства нису још увек у довољној мери препознали моћ наставничке професије и да их недовољно користе у лобирању и решавању, како глобалних, тако и регионалних и националних проблема, попут климатских промена, очувања планете, али и чувања и промоције националног идентитета, попут историје, језика и културе. Будучи доносиоци одлука, тренутно уче у учионицама наставника који имају моћ, и управо је то кључ за стварање боље слике света у будућности. Организатор конференције је баш зато напоменуо да очекује од награђјених наставника да помогну у умрежавању ентузијаста света који могу да покрену промене важне за будућност глобалног образовања.

На питање да са нама подели своје импресије о школском систему у Индији и шта је то што од њих можемо да научимо, Жељана нам је рекла следеће:

“Током боравка у Индији имала сам прилику да посетим више индијских школа, како приватне, тако и државне. Као сто је Индија земља контраста, земља сјаја, на једној, а беде на другој страни, тако су и индијске школе у тоталном контрасту. Приватне школе у Индији су на врло високом нивоу, изузетно су опремљене, имају високо стручан наставни кадар и озбиљно раде на развоју и унапређењу образовних програма усмерених на животне вештине и искуствено учењу које одговара потребама садашњих и будућих генерација. С друге стране, индијске државне школе су оптерећене мањком простора, скроминијом опремљеношћу, великим бројем ученика и слабијим резултатима рада. Оно што повезује и приватне и државне школе у Индији је чињеница да је и једнима и другима у фокусу јачање моралних вредности њихових ученика и то је оно на чему школе у Србији морају да се фокусирају у будућности. Без моралних вредности нема квалитетних нараштаја које могу да у будућности преузму одговорност за своју земљу, њену културу, историју, језик и традицију. Без морала нема опстанка ниједног народа.“

Жељана Радојичић Лукић

Varkey Foundation Ambassador

Founder of ANN_EX_YU Association – Best Teacher EX_YU AWARD
Founder of A Magical Intercultural Friendship Network
Founder of Creative Magic – Children’s International Festival
Founder and author Magic Village

AKS Awards
Saint Sava Award
Global Teacher Prize Finalist
The Best Serbian Educator Award

Web: CREATIVE MAGIC
Web: KREATIVNA CAROLIJA