Руски специјалци и у Либији!

Руски специјалци се, како се извештава, налазе на терену у Либији – на већ препуном бојном пољу, поред УАЕ и Турске – подржавајући генерала Kалифа Хафтара и његову дугогодишњу офанзиву главног града Триполи од амерички подржане Владе Националног споразума (ГНА).

Блоомберг извештава о ново-унајмљеним безбедносним снагама Хафтара:

Више од 100 пспецијалаца из групе Вагнер на челу са Јевгенијем Пригозин, познатим и као “Путинов шеф кухиње” због угоститељских уговора у Kремљу, стигло је у базу у Либији у првој недељи септембра како би подржали напад генерала Kалифе Хафтара на главни град Триполи , према речима либијских и западних званичника. Сви су захтевали да остани анонимни, јер нису имали дозволу за разговор са новинарима.

Хафтарова Народна армија Либије негирала је да у њеним редовима има руских или било којих других страних бораца, док је Путинова канцеларија такође негирала да зна за руске специјалце у Либији.

Тренутно УАЕ има највећи број јавних припадника у редовима Kалифе Хафтара. Они снабдевају његове снаге тонама наоружања и муниције, за које се говори да укључују и америчко наоружање. УАЕ се такође нашла под оптужбама да је слала суданске милитанте у Либију да се придруже редовима ЛНА.

С друге стране, подржавајући ГНА са седиштем у Триполију, Турска је у последње време појачала број дронова и ваздушну подршку против ЛНА, што је преко лета резултирало тиме да је генерал Хафтар наредио својим борцима да нападну све турске авионе или пловила након онога што је назвао “турска инвазија” на Либију.

“Руски командант специјалаца је такође потврдио да су се припадници групе Вагнер борили у Либији и додао да су неки тамо и убијени“, наводи се даљле на Блоомберг-у.

Занимљиво је да је Либија међу ретким местима на Блиском Истоку / Северној Африци где се Вашингтон и Москва тренутно налазе на истој страни, након што је Трамп пре неколико месеци пружио подршку Хафтару, за ког се такође дуго спекулише да је средство ЦИА-е.

За Вагнерове специјалце се такође дуго причало да су присутни у Сирији, где су Москва и САД готово ушле у тотални копнени сукоб у протеклих неколико година.

Русија се опирала напорима америчке промене режима и у Либији и у Сирији, с тим што пва земља сада преживљава хаос који је покренут свргавањем Гадафија 2011. посредством интервенције САД-а и НАТО-а.

Webtribune.rs