Турска у нападу на Курде ударила и по америчким специјалцима!!!

Америчке специјалне снаге у близини сиријског пограничног града Кобанеа у региону Алепо, вечерас су се нашле под артиљеријском ватром с турских положаја, јавио је Пентагон.

Међу америчким војницима нема повређених.

Позивајући се на високог званичника Пентагона и ирачког курдског обавештајног службеника, „Њузвик“ је јавио да се напад на припаднике америчке службе десио док су изводили операције на брду Маштенур, у граду Кобани већински насељеном Курдима.

До инцидента је дошло у тренутку у коме је амерички министар одбране Марк Еспер током конференције за новинаре уверавао медије да су америчке снаге премештене и да турске снаге знају америчке положаје.

Међутим, Ројтерс је, позивајући се на америчког званичника, јавио да се експлозија догодила у близини америчке базе у граду Кобани, али да до сада није саопштено да ли има настрадалих.

У изјави у петак увече, званичници Пентагона потврдили су да су се америчке трупе у околини Кобанеа нашле под артиљеријском ватром која потиче са турских положаја.

„Детонације су се догодиле на неколико стотина метара од места изван зоне Механизма безбедности и на подручју за које су Турци знали да ће на њему бити присутне америчке снаге“, рекао је у изјави капетан Брук Де Волт, портпарол Одбрамбених операција. „У редовима америчких трупа нема повређених.“


„Америчке снаге нису се повукле из Кобанија,“ рекао је он и додао да се „Сједињене Државе и даље противе преласку турске војске у Сирију ван зоне Механизма безбедности и на подручјима где Турци знају да су присутне америчке снаге. Сједињене Државе захтевају да Турска избегава операције које би могле резултирати непосредним и међусобним одбрамбеним акцијама.“

Након почетних извештаја, огласило се турско министарство одбране напомињући да је предузело све мере како би осигурало да не буде нападнута америчка база у том подручју, док турске снаге одговарају на ватру која се на њих отвара са позиција у близини америчке базе у Сирији.

Турска је започела војне операције на североистоку Сирије против курдских снага 9. октобра у настојању да очисти пограничне области од терориста и створи сигурну зону. Турска сматра курдске војнике које подржава САД делом терористичке организације.

Неколико страних лидера је на почетку турских операција позвало на прекид свих војних активности.

Интермагазин