Руси спречили амере да СБ УН осуди Турску за улазак у Сирију!!!

Русија се успротивила америчкој изјави у Савету безбедности УН о ситуацији у вези са турском војном операцијом у Сирији, саопштио је извор Спутњика.

На речима

У четвртак су чланови Савета безбедности разговарали о почетку турске војне операције „Извор мира“. Међутим, документ који би одражавао јединствени став Савета безбедности није усвојен. Усмене изјаве за медије након састанка такође су биле различите. Представници Немачке, Велике Британије, Француске, Пољске, Белгије и Естоније рекли су да су дубоко забринути због војне операције Турске и позвали су Анкару да прекине једностране војне операције.

Стални представник Сједињених Америчких Држава Кели Крафт само је наговестила да Вашингтон не одобрава турску операцију и упозорила је Анкару на могуће последице, уколико дејства турске војске разреше руке терористима ДАЕШ-а у региону.

Стални представник руске мисије при УН Василиј Небензја је, са своје стране, изјавио да би све стране требало да покажу максималну уздржаност током ове операције. Такође је нагласио да је „Извор мира“ резултат „демографског инжињеринга који су спровеле неке чланице коалиције на североистоку Сирије“. Према његовим речима, не треба заборавити да их је Москва више пута позивала „да не експериментишу са тим, да не покушају да класификују арапска племена која традиционално живе тамо као курдска“.

Међутим, рад на документу који би описивао заједнички став се наставио.

На папиру

Према изворима Спутњика у Савету безбедности УН, на крају су чланице Савета безбедности разматрале варијанту коју су предложиле Сједињене Америчке Државе. На папиру су амерички представници подржали став европских партнера. У нацрту документа наводи се да чланови Савета безбедности позивају Турску да прекине војну операцију. У њему се, такође, позива на пуну употребу дипломатских канала за решавање питања безбедности која забрињавају Анкару.

Дејства Анкаре у документу такође су описана као инвазија.

Став Русије

Како је за Спутњик изјавио извор у Савету безбедности УН, „Русија у овој фази није одобрила нацрт елемената за штампу (изјава за штампу која одражава јединствени став Савета безбедности УН), пошто он не одговара руском ставу и руским проценама ситуације“.

У коментару Министарства спољних послова Русије, који је објављен у 11. октобра, наведено је да је Москва озбиљно забринута због ситуације на северу Сирије. Такође се каже да Русија не доводи у сумњу „објективну потребу борбе против терориста и осигуравање безбедности Турске као и, заправо, свих земаља региона од њихових напада“. Истовремено је руско Министарство уверено да се „мир и стабилност у овом делу суверене сиријске земље могу постићи само ефективним дијалогом са узајамним поштовањем Владе и Курда, који су саставни део сиријског друштва“.

Москва је потврдила спремност да помогне таквом дијалогу, исто као и корацима за нормализацију односа међу земљама региона.

Операција „Извор мира“

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у северној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација истог дана напала је град Рас ел Аин и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције. Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је саопштила да Турска треба да избегава дејства која би могла стати на пут решењу сиријског сукоба, који траје од 2011. године.

Као главни циљеви турске операције, које Анкара планира од пролетос, наведени су чишћење сиријске границе са Турском од Снага самоодбране сиријских Курда, стварања тамо зоне безбедности и размештања сиријских избеглица које се налазе у Турској. Анкара је раније изјавила да се у земљи налази четири милиона избеглица и да их она не може бесконачно држати.

Званични Дамаск не признаје аутономну управу на североистоку Сирије, која контролише територије источно од реке Еуфрат и њихово војно крило Сиријске демократске снаге (СДФ). Дамаск је одржао неколико безуспешних рунди преговора са аутономном курдском администрацијом. Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије.

Спутник