Руси отписали Амфилохија, типују Иринеја Буловића за патријарха СПЦ

Пише: Владимир Јовановић

Како се посљедњих мјесеци здравље поглавара Српске цркве погоршало, интензивно се расправља о његовоме насљеднику – пише руска агенција „Регнум” (Информационное агентство РЕГНУМ).
„За Руску цркву најприкладнији кандидат и најприкладнија замјена Иринеју Гавриловићу (89) је, наравно, епископ бачки Иринеј Буловић, који мудро и храбро брани интересе Руске цркве на панправославноме нивоу”, наводи руска агенција.

„Овај српски епископ познат је по својој бившој блискости са Васељенским Патријархом, али се, након расколничких напора Вартоломеја, потпуно дистанцирао и интензивирао комуникацију са поглаваром Руске православне цркве, патријархом Кириллом. Више пута је поśетио Московску патријаршију”.

Међутим, Руси процјењују да избор Иринеја Буловића за новога патријарха СПЦ није баш сигуран.
„Озбиљна препрека избору владике бачкога за поглавара СПЦ је чињеница да предśедник Републике Србије, Александар Вучиц́, има свога кандидата за ово мјесто”, тврди руска агенција.

Вучићев кандидат је – Порфирије Перић (58), митрополит загребачко-љубљански.

„Регнум” извјештава да „предśедник Србије, чији је утицај у Српској цркви огроман, отворено лобира да његов близак пријатељ, а многи сматрају и рођак, буде изабран за будуц́ега поглавара СПЦ – митрополит Порфирије се вец́ сматра најозбиљнијим кандидатом”.
„Порфирије је много млађи од осталих потенцијалних кандидата, има велико медијско искуство и млади и шира јавност га поштују. Поред тога, није било компромитујуц́ега материјала против њега у медијима. Он је много приступачнији ‘обичноме’ вјернику од свога духовнога оца, владике Иринеја Буловића”.

Порфирије је родом из Бечеја (Војводина, Србија), а од 1999. је титуларни епископ јегарски, тј. викар (помоћник) Иринеја Буловића у Епархији бачкој.

Јавност Србије Порфирија зна као члана Савјета Републичке радиодифузне агенције. Има одличне везе са војним службама – био је једно вријеме епископ војни Војске Србије. Од 2014. митрополит СПЦ у Загребу.

Руска агенција у закључку наводи:

„Наши извори у врху Руске православне цркве страхују да би владика Иринеј Буловић, идеалан кандидат, могао да напушти борбу за мјесто поглавара СПЦ због чињенице да, попут Порфирија, не ужива такав углед међу српским владикама, а још мање у предśедничкој администрацији Вучића”.

***

„Антена М“ је већ крајем августа о.г. објавила да Руси фаворизују избор Иринеја Буловића (72) за новога патријарха СПЦ.

Руси истакли свога кандидата за новога патријарха СПЦ – Амфилохија не помињу

Десетак година од њега старији Амфилохије Радовић (81), упркос реторичкој подршци Москви у сукобу с Цариградом, Русе је у неколико наврата „ујео за срце” и трајно је прекрижен из дугорочнијих комбинација Москве.

Српска штампа, позивајући се на руску обавјештајну службу, недавно је објавила повјерљиве извјештаје и о Амфилохију.

Порфирије је, испред СПЦ, главни организатор наводне „800. годишњице аутокефалије”, која се на крају свела на уручивање највећега СПЦ одликовања – Вучићу; као и на пропратне скандале с Амфилохијем у главној улози.

Патријарха СПЦ, кроз неколико кругова гласања, по Уставу СПЦ номинално бира архијерејски сабор већином гласова.

Али, о томе ко ће заиста бити изабран одувијек је одлучивала, јавно или тајно, легално или „подзмено”, врхушка власти у Београду – било да је монархистичка, комунистичка или демократска.

Амфилохије је два пута кандидован за патријарха СПЦ и оба пута, 1990. и 2010. године, губио на изборима.

Антена.нет