Руси преузели америчку базу на северу Сирије!

На војном аеродрому Тапка (Ел Тавра) у провинцији Рака на северу Сирије, у коме се раније налазила америчка база, слетели су хеликоптери руских ваздухопловних снага, а сиријска војска и њихови савезници баве се обезбеђивањем објекта.

Аеродром су у јеку рата у Сирији 2014. године заузели припадници ДАЕШ-а. У лето 2017. године њих су потиснуле опозиционе Сиријске демократске снаге, које су заузимале проамеричку позицију. После тога, град Тапку су са читавом провинцијом две године контролисале Сиријске демократске снаге, а на аеродрому се појавила америчка војна база.

Као што је истакао један сиријски официр, терористи су уништили писту, а Американци који су дошли после њих нису ништа обновили. Сада војници уклањају рушевине и склањају остатке поломљене опреме.

Ситуација у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган од 9. октобра води операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ.

Амерички председник Доналд Трамп је 7. октобра изјавио да су Сједињене Америчке Државе почеле да повлаче трупе са североистока Сирије.

Курди и Дамаск закључили су споразум о заједничком супротстављању Турској, а Асад је покренуо војску до северне границе и заузео неколико градова које су раније контролисали Курди, укључујући Раку.

Вашингтон и Анкара су након тога, 17. октобра, објавиле су да су се договориле да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Без обзира на то, медији преносе да се привремено примирје повремено нарушава.

Амерички војници настављају да напуштају пограничне територије, а на некима од њих почињу да патроллирају припадници руске војне полиције.

Спутњик