Срби и Руси одували Ноћ вештица!

Уместо сценографије у духу „Ноћи вештица“ и чирлидерсица одевених тако да дочарају тај у Америци популарни празник, на полувремену кошаркашке утакмице између Црвене звезде и Химкија, КУД „Димитрије Котуровић“ заиграо је — српско коло.

Са трибина су одзвањале трубе победника овогодишње Гуче. Срби, појачани Русима из Химкија, одували су Ноћ вештица, како и доликује 31. октобра на Дан Светог Луке, наравно по календару Српске православне цркве.

Неспортска порука Евролиге

Видећемо хоће ли Звезда бити некако кажњена зато што мустру НБА, коју је прихватила Евролига, није спровела у дело, а газдина се не пориче.

Остаје питање зашто је Евролига одлучила да ове године у свим дворанама у којима су у четвртак игране утакмице сценографија буде у знаку празника „Ноћи вештица“ и то не само зато што не потичу сви клубови из земаља које обележавају тај празник, попут наше Звезде и руског Химкија. Колико је само пута Евролига инсистирала на томе да спортске утакмице не смеју бити коришћене за промоцију садржаја који нису спортски и кажњавала због порука са трибина које је сматрала политичким.

Какву пак поруку носи обележавање „Ноћи вештица“? Спортску сигурно не. Коме то треба глобална униформисаност по америчкој мустри?

Американизација Европе

Професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар сматра да је у овом случају по среди американизација опште јавне и европске свести, нешто што треба да се учини прихватљивим и за оне делове европског континента на којим она није попримила тај вид.

​На констатацију да је Деда Мраз одавно са наших простора протерао Божић Бату, који се последњих година кришом и стидљиво враћао у своју кућу, да нам се неприметно на Дан Светог Трифуна потурио Свети Валентин, све на фини начин славећи заљубљеност, а да је некако требало покушати и са Ноћи вештица уместо Светог Луке, Ломпар подсећа да је на то указивао и Милош Црњански. Он је педесетих година прошлог века, док је још био у Лондону, написао текст који је насловио „Атеизација Европе“, управо региструјући ту скрајнутост Божић Бате.

Метод унификације

„То је један процес агресивног става према хришћанској традицији који под обличјем наглашене американизације има циљ да традицијски корпус идеја, веровања и схватања неутралише и замени га оним који он прописује“, наглашава саговорник Спутњика.

Ломпар у Евролигином наметању новог понашања види и то што се под фирмом идеологије поштовања и уважавања разлика у ствари намеће један дубоко унификујући метод .

„Он отприлике каже да све оне разлике које припадају традиционалном спектру неке средине треба уклонити у корист оних разлика које се прописују, а самим тим онда то више нису разлике него владајући начин мишљења“, уверен је професор Филолошког факултета.

Преобликовање народа

Трећа ствар је повезана са самом спортском и укупном позицијом земаља попут наше, које су виђене као колоније, сматра Ломпар.

„Однос према њима је битно одређен тим виђењем, јер се спроводи једна врста њихове спортске дискриминације унутар једног новог спортског поретка који намеће логика капитала, помешано са једном врстом агресивне атеистичко-секуларистичке присиле“, оцена је саговорника Спутњика.

Западна Европа оличена у Евролиги, очигледно, није успела да се одупре тој американизацији, оправданој тиме да тако чине и у НБА. А да ли је за њену одлуку о промоцији Ноћи вештица на европским кошаркашким теренима кривац агресиван амерички капитал, који би да извуче профит из свега што може, или потреба још актуелног владара света с оне стране Атлантика да задржи ту титулу тако што ће где год може запатити свој пелцер, мање је битно.

Оно што је, међутим, сигурно је ако буде казне за Звезду и каква год да буде, цена није велика. Када се народ одрекне колективне свести о себи и традицији на којој је поникао и која чини његову посебност, онда је погодан за сваку врсту обликовања. Као пластелин.

Спутник