Девојчица 7 ПУТА СВЕДОЧИЛА О НАПАДУ МАНИЈАКА, а поступак против њега није ни покренут

Новосађанка Вања Марчић, мајка десетогодишње девојчице, тврди да је њено дете прошло кроз агонију када су пријавиле да ју је напао манијак. Он је ухапшен, а девојчица је приморана да даје изјаве чак седам пута, да на крају поступак није ни покренут.

Наиме, напад се догодио у септембру када је девојчицу напао манијак док се враћала из школе. Ухапшен је В. М. (31), а како сазнаје „Блиц“, против осумњиченог који је у притвору у току је поступак за полно узнемиравање још једне девојчице (11) која је нападнута дан пре ћерке Вање Марчић. Обе девојчице су препознале манијака у полицији. Ипак, у овом случају ствари су, чини се, пошле наопако.

Револтирана самохрана мајка каже да је згрожена начином вођења читавог поступка јер је њена ћерка морала седам пута да даје изјаве пред полицијом, радницима Центра за социјални рад и тужиоцем који се појавио тек недељу дана након напада, да би се на крају ухватили за задњу изјаву дату месец дана након инцидента када девојчица више није хтела да прича и да се присећа немилог догађаја.

Након два месеца од тужилаштва је стигла одлука да против њега не могу да покрену поступак за кривично дело полно узнемиравање зато што је, како се наводи у одлуци, оштећена на децидирана питања „је л’ знаш шта је ово“, „је л’ показао нешто“, „је л’ урадио нешто“ девојчица одговорила: „Не знам“.

Изјава за изјавом

– Моја ћерка је два пута дала изјаву полицији која је изашла на терен на дан када се десио инцидент, па је затим дала трећу изјаву пред радницом Центра за социјални рад у полицијској станици. После три дана дала је поново изјаву у другој полицијској станици пред другом радницом Центра за социјални рад и представницом Основног јавног тужилаштва у Новом Саду и онда је уследило препознавање након чега је опет дала изјаву да је препознала осумњиченог. После тога је поново дала изјаву у Центру за социјални рад без мог присуства јер ми је радница Центра рекла да изађем из просторије, па је поново позвана да у октобру, месец дана након инцидента поново да изјаву у Центру за социјални рад, али овога пута та изјава је снимана и давана пред радницом Центра, пред јавним тужиоцем и адвокатима оштећених девојчица и осумњиченог – присећа се Вања тортуре кроз коју је прошла са ћерком.
Истиче да су у читавом случају полицајци ти који су једини показали да им је заиста стало до њене ћерке, до њеног психичког стања и до њеног мишљења.

– Једна полицајка је све време била са мојом ћерком и смиривала је и охрабривала и сви полицајци који су са њом разговарали били су изузетно љубазни и предусретљиви. Захваљујући њима је и ухапшен манијак, чак су пар дана након инцидента патролирали по нашем крају. Свака им част, али све даље радње у вези са поступањем против осумњиченог су на Јавном тужилаштву – истиче наша саговорница.

Поново жртва

Пита се и зашто нису у обзир узете све претходне изјаве дате пред полицајцима и радницима Центра за социјални рад.

– Плакала је, више није хтела да се присећа догађаја и говорила ми: „Мама, они мени не верују! Зашто морам да понављам исто?“ – прича револтирана мајка и сада се већ пита да ли је правилно поступила што је уопште пријавила случај полицији јер, како каже, да је знала кроз какву ће јој ћерка тортуру проћи, то сигурно не би урадила.
Вања Мацановић из Аутономног женског центра каже за „Блиц“ да је овде реч о класичном случају секундарне виктимизације где је жртва, малолетна девојчица, вишеструким испитивањем терана да изнова преживљава страшан инцидент.

– Сматрам да су сасвим довољни били први искази девојчице дати пред полицајцима и радницима Центра за социјални рад. Исто тако, одрасла особа после толико малтретирања једноставно би одустала од свега, а камоли та девојчица – прича нам наша саговорница.

Има ли грешке

Мацановићева истиче и да Центар већ годинама указује на непримењивање Закона о малолетницима у делу који се тиче заштите деце као жртава кривичних дела.

– Овде је највећу грешку направило тужилаштво, али и полиција и ЦСР који су, потпуно беспотребно, узимали изјаве детета које се не могу корисити у кривичном поступку, да би последњи исказ, који је једини узет на законит начин пред браниоцем осумњиченог, био овај последњи на основу ког је тужилаштво одбацило пријаву. Ако су сва ова додатна испитивања оштећене учињена од стране полицијских службеника и ЦСР рађена по налогу тужилаштва, онда је само и једино одговорно тужилаштво које је то налагало – сматра она.
Истиче и да је по Закону о спречавању насиља у породици овај случај морао најкасније у року од 15 дана од дана прве пријаве да буде разматран на састанку Групе за координацију и сарадњу којом руководи тужилаштво, и да се направи индивидуални план заштите девојчице.

Одговор Тужилаштва: Све је урађено у складу са законом

На наше питање зашто је Основном јавном тужилаштву у Новом Саду требало скоро месец дана да испита оштећену девојчицу у Центру за социјални рад, а да је притом већ давала изјаву пред замеником јавног тужиоца приликом препознавања осумњиченог, из те правосудне институције кратко нам је одговорено да је све учињено у складу са законом и да је против В. М., који је у притвору, поднет оптужни предлог због кривичног дела полно узнемиравање.

– Након пријема кривичне пријаве малолетница је дана 16. 10. 2019. године испитана у просторијама Центра за социјални рад, у складу са одредбама Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, пре тога малолетница није испитана у присуству заменика јавног тужиоца – пише у одговору Основног јавног тужилаштва.

Обавештен Заштитник

Мајци девојчице Вањи Марчић јавиле су се још три маме чије су ћерке имале са истим манијаком проблем. Полиција је чак послала медијима слику В. М. због сумње да има више оштећених девојчица и позвала грађане да им се обрате уколико га препознају. Вања каже да неће уложити жалбу на одлуку Основног јавног тужилаштва јер би то значило да њена ћерка мора поново да иде да даје изјаве како би се поново покренуо поступак, али је одлучна у намери да тужи све актере процеса због малтретирања њене ћерке. О читавом случају обавештени су и заменик заштитника грађана за права детета и родну равноправност и Центар за заштиту права детета.

Блиц