БИА открила сарадничку мрежу Сигурносно-обавештајне агенције Хрватске

Безбедносно-информативна агенција поднела је кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици против Н. К. и Д. Л. због постојања основане сумње да су извршили кривично дело шпијунаже.

Безбедносно-информативна агенција је прикупила податке који указују на постојање основане сумње да се Д. Л, бивши припадник МУП-а Србије, свесно, тајно и организовано, уз материјалну надокнаду, по налозима припадника хрватских безбедносних и политичких структура, те лица која се налазе у прикривеној служби Сигурносно-обавештајне агенције Хрватске (СОА), на територији Србије ангажује на прикупљању информација које имају обавештајни карактер, преношењу истих наведеним иностраним обавештајним чиниоцима, саопштила је БИА, пренео је РТС.

У саопштењу додају да је Д. Л. предузимао и друге активности којима је помагао рад хрватских обавештајних структура, а које су усмерене на угрожавање националне безбедности и међународно-политичких и економских интереса Србије.

Наиме, Д. Л. је део сарадничке мреже, сачињене од више држављана Србије, коју је током претходних година оформио и користио држављанин Хрватске Н. К. (1973), инспектор у Одељењу за тероризам и екстремно насиље у Полицијској управи Вуковарско-сремској и председник Националног синдиката полиције Хрватске.

У саопштењу БИА се истиче да је Н. К. оформио сарадничку мрежу за прикупљање обавештајних информација, за врбовање лица са ових простора за сарадњу са хрватским правосуђем, као и за прибављање документације која би била злоупотребљена у спољнополитичке сврхе, у циљу дискредитације Србије.

Н. К. је својевремено, у периоду најинтензивнијег коришћења Д. Л. у обавештајне сврхе, обављао и функцију шефа „Истражног тима за ратне злочине“, који су заједнички формирали МУП Хрватске, Државно одвјетништво Хрватске (ДОРХ) и Сигурносно-обавештајна агенција Хрватске, ради поновног покретања истражних радњи у вези са ратним злочинима, почињеним против лица хрватског порекла у периоду грађанског рата у Хрватској, а нарочито у случајевима који су већ окончани правоснажним пресудама Посебног одељења за ратне злочине Окружног суда у Београду, наводи се у саопштењу БИА.

„Међутим, БИА је установила да је Н. К. своје ангажовање на територији Србије спроводио илегално, реализујући тајне, конспиративне и обавештајне активности, мимо постојећих процедура и званичних канала комуникације и сарадње, који постоје између полицијских и правосудних структура две земље, у вези са истрагама и процесуирањем окривљених у случајевима почињених дела ратног злочина у периоду грађанског рата у Хрватској“, саопштила је БИА.

Наведено је реализовао по налогу хрватске обавештајне службе и десничарских политичких структура у Хрватској, са крајњим циљем да се пред међународним инстанцама доведе у питање способност правосудних институција Србије да поступају у складу са законом, да се укаже на наводни политички утицај на поменуте одлуке суда, те да се угрозе безбедност, политички положај и економска стабилност Србије, истиче БИА.

„Напомињемо да је Д. Л. 13. јула 2019. године лишен слободе у међународној полицијској акцији Србије, Хрватске, Чешке и Швајцарске у својству припадника међународне организоване криминалне групе предвођене америчким држављанином Мајклом Доковићем (право име Иљмија Фрључкић), приликом покушаја кријумчарења 600 килограма кокаина вредног око 18 милиона евра из Уругваја у Швајцарску. За разлику од именованог, Н. К. је тренутно недоступан истражним органима Републике Србије и налази се ван граница наше земље“, саопштила је БИА.

Спутник