Макрон: Противим се сваком проширењу ЕУ које није праћено дубоком реформом функционисања ЕУ

Француски председник Емануел Макрон поновио је да се експлицитно противи отварању приступних преговора пре реформе преговарачког процеса.

То се односи на било коју земљу кандидата, пре него што дође до реформе преговарачког процеса, а сматра да је садашња процедура преговора бирократска, конфузна, нејасна.

„Сматрам да је процедура преговора коју имамо данас превише бирократска, конфузна, нејасна. Ево, питајте Србе да ли се њихов живот променио отварањем нових поглавља? Не бих рекао“, изјавио је Макрон по завршетку самита НАТО у Лондону.

Он је поручио да Француска није била једина чланица ЕУ која се противила отварању приступних преговора са Скопљем и Тираном, али да је спреман да „поново“ прихвати „улогу негативца“.

„Пре било ког следећег отварања преговора, експлицитно кажем да желим да дође до реформе наше процедура преговарања“, каже Макрон.

Он је оценио да Европа није спремна и да услови ниси испуњени за почетак приступних преговора са новим кандидатима.

Он се заложио за редефинасње процедуре преговарања о чланству у ЕУ на начин како би процес постао „више стратешки“.

Макрон је поновио свој захтев за реформом која би процес приступња ЕУ учинила реверзибилним и омогућила диференцијацију.

„Kрајњи циљ свега тога је да чврсто усидримо Западни Балкан на европску страну. Знамо да је то геополитицки изазов, избећи интеревенције других земаља, избећи дестабилизацију које су ризик и за те земље и за Европу. То је усидравање које за неке мозда значи приступање ЕУ, али треба бити јасан-то знаћи и фазу стратешког партнерства и јачег инвестирања“, објашњава Макрон.

Истовремено, француски председник је позвао ЕУ да мисли и о сопственој реформи.

„Противим се сваком проширењу ЕУ које није праћено дубоком реформом функционисања ЕУ“, поручио је Макрон.

Он је оценио да ЕУ са тренутним бројем чланица тешко или никако не функционише и да би, пре уласка нових земља, оперативност Уније у смислу доношења одлука и броја комесара требало поставити на нове основе.

„Они који подрзавају проширење морају да прихвате више одлучивања квалификованом већином и да свака земља неће имати свог комесара“, закључио је Макрон.

Интермагазин