ПАЛМЕР НА Н1 ПОРУЧИО СРБИЈИ: „САД желе да се све између Београда и Приштине заврши – међусобним признањем“

ИЗАСЛАНИК државног секретара САД за Западни Балкан Метју Палмер рекао је данас да САД желе да виде потпуну нормализацију односа Београда и Приштине, што би значило међусобно признање.

„Када би признали једни друге, могли би да реше спорна питања као суседи“, рекао је Палмер приликом гостовања на сарајевској телевизији Н1.

Према његовим речима, потребно је да Београд и Приштина „седну за сто, постигну договор и заједно нацртају пут ка европској будућности“.

Палмер је изјавио да је повод за преговоре то што и Србија и Косово теже ка Европи и да је стога непходно видети какви компромиси су неопходни да би се остварио напредак.

„Потребан је споразум који ће јавност на обе стране прихватити и подржати као најбољи пут напред“, навео је Палмер и додао да је важно да тај споразум буде „спроводив, правичан и трајан“.

Он је рекао и да има веома добру сарадњу с изаслаником Беле куће Ричардом Гренелом и да то није први пут да САД именују два специјална изасланика за исто питање.

Палмер је рекао и да евентуални нови споразум о Босни и Херцеговини, такозвани „Дејтон два“, није у фокусу америчке политике.

„Не мислим да је ‘Дејтон два’ неопходан, нити да је фокус америчке политике и ангажмана у региону“, рекао је Палмер приликом гостовања на сарајевској телевизији Н1.

Он је навео да „не би оптуживао Дејтонски споразум за нефункционалност власти у БиХ“.

„Не ради се ту о уставу и Дејтону, него о лидерима у БиХ које грађани бирају да воде земљу (…) Лидери треба да прихвате своју одговорност и раде на налажењу компромиса у вођењу земље“, изјавио је амерички дипломата.

Палмер је навео да САД са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком комуницирају иако је под америчким санкцијама јер поштују институцију Председништва.

„Поштујемо ту институцију и састајемо се с њим у том капацитету, да бисмо разговарали о забринутостима САД и начинима како да помогнемо европском путу и шта Додик може да учини тим поводом“, рекао је Палмер.

Према његовим речима, Додик је на црну листу стављен јер је оспоравао Дејтонски споразум и да би САД „биле срећне“ да могу да га с те листе скину.

„Санкције различитих нивоа су инструмент САД у промовисању њихових циљева за БиХ. Оне се не користе лако, много се размишља о њима, али не оклевамо да их употребимо ако помажу циљевима о будућности БиХ“, навео је Палмер.

Желимо да Западни Балкан види САД као изабраног партнера

Метју Палмер рекао је у Сарајеву да је Западни Балкан и даље приоритет америчке спољне политике и да Вашингтон жели да земље региона гледају на САД и ЕУ као на „партнере које су саме изабрале“.

Нагласио је да САД желе да Западни Балкан постане део „породице европских земаља“ и да у то улажу значајан политички и други капитал.

Амерички дипломата је одбио да коментарише недавни извештај Пентагона о порасту утицаја Русије у Србији и рекао да САД себе виде као партнере свих земаља региона, па тако и Србије.

„Мислим да смо за све на Западном Балкану бољи партнери од Русије, и учинићемо све да то јасно кажемо лидерима и грађанима региона“, изјавио је Палмер.

Додао је да САД сматрају да ослањање Србије на руску војску „није добро за напредак“.

Он је ипак рекао и да САД имају блиску војну сарадњу са Србијом и да ће наставити да раде на продубљавању те сарадње.

По његовим речима, циљеви САД се подударају с циљевима земаља Балкана: чланство у ЕУ као и у НАТО, осим у случају Србије, а Вашингтон ће подржати Западни Балкан у тим тежњама.

Реаговаћемо на подривање територијалног интегритета БиХ

ИЗАСЛАНИК државног секретара САД за Западни Балкан Метју Палмер рекао је да САД подржавају суверенитет Босне и Херцеговине и да ће реаговати на покушаје да се он наруши.

„Став САД је јасан, подржавамо суверенитет и територијални интегритет БиХ. Реаговаћемо на све акте или настојања који на било који начин подривају темеље територијалног интегритета БиХ“, рекао је Палмер приликом гостовања на сарајевској телевизији Н1.

Према његовим речима, циљ САД је јачање институција БиХ да би та земља могла задовољити критеријуме за чланство у ЕУ.

Упитан о наводима да је српски члан председништва БиХ Милорад Додик највећи руски савезник у региону, Палмер је рекао да „не жели да персонализује ствари“.

„САД имају циљеве на Западном Балкану и у својим односима с БиХ. Са свим релевантним властима желимо да радимо на европској будућности за грађане и то је оно што грађани желе за себе, да лидери на томе раде“, изјавио је Палмер и додао да САД на тим циљевима раде „с партнерима које имају“.

Он је навео и да су неке одлуке и изјаве које долазе из Републике Српске „проблематичне“.

Бета