Шојгу: ’Док је Русије, биће и бесплатне обуке за српске пилоте‘

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански открива за Спутњик поруку коју је руски министар одбране Сергеј Шојгу послао српским пилотима. „То је велика ствар, то вам нико други на Западу не даје“, нагласио је Лазански

Председник Србије је уочи пута у Сочи најавио додатне реформе Војске Србије и рекао је да ће Србија стати са куповином оружја и на паметан начин развијати комплетан систем одбране.

Лазански објашњава да то не значи да ћемо у потпуности стопирати набавку оружја, него да ћемо у другачијем смислу акценат ставити на развој и реформу војске.

„Постоје различите етапе у развитку и реформисању војске. Некад дате нагласак на куповину нових борбених система, а после тога дате нагласак на повећање плата. Ми смо у протекле три-четири године ишли за набавком нових борбених система — набавили смо хеликоптере, авионе, делове ПВО, набављамо и даље. Сад је вероватно тај циклус завршен и идемо мало на повећање плата људи у Оружаним снагама, али нећемо се зауставити потпуно (ни у набавци оружја). Можда неће ићи тим јаким темпом и тако крупним системима, али ставићемо нагласак на неке друге ствари“, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, војно-техничка сарадња између Русије и Србије ће се наставити.

„Не заборавимо да Русија даје бесплатну обуку за пилоте наших надзвучних авиона. Руски министар одбране Шојгу је рекао: ’Док је Русије, биће и бесплатне обуке за српске пилоте‘. То је велика ствар, то вам нико други на Западу не даје“, нагласио је Лазански.

Постоји план и да Србија и Русија заједно производе оружје, укључујући и сложеније борбене системе.

Интермагазин