Од 1. јануара мења се систем за 1,7 милиона пензионера у Србији

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима се од 1. јануара 2020. године уводи индексација пензија по такозваној швајцарској формули. Усвојен и сет пореских закона.

Швајцарски модел“ практично значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде, преноси Танјуг.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да је то најбољи и најправеднији модел за најстарије суграђене.

У Европи скоро све земље имају формуле за усклађивање пензија, а највише њих користи комбинацију раста цена и раста зарада.

Скупштина Србије усвојила је сет пореских закона међу којима су измене и допуне Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање којима се смањује стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 26 на 25,5 одсто.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о порезу на доходак грађана којима се повећава неопорезиви износ месечне зараде са 15.300 на 16.300 динара.

Оптерећење на зараде биће смањено са 62 на 61 одсто, рекао је током расправе министар финансија Синиша Мали.

Порески подстицаји

Усвојени су и порески подстицаји који се тичу држављана Србије који живе у иностранству, којима ће се, ако се врате и запосле у Србији, бити умањена основица за обрачун пореза и доприноса за 70 одсто.

Измене Закона о порезу на доходак грађана омогућавају повољније услове за привређивање растерећењем привредних субјеката, стварају се услови за сузбијање сиве економије и подстиче се прилив инвестиција.

Посланици су усвојили и измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији, измене и допуне Закона о републичким административним таксама, измене и допуне Закона о порезима на имовину, измене и допуне Закона о порезу на добит правних лица, преноси РТС.

Увођење платних разреда за запослене у државним службама одложено је за 2021. годину.

Таксе за јавне медијске сервисе РТС и РТВ од 1. јануара 2020. године биће повећане са 220 на 255 динара, предвиђено је изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис који је данас усвојен у Скупштини Србије.


Photo by Pixabay from Pexelspenz

Спутник