У Рачку се није десио масакр, није тачно да је био геноцид, није тачно да је био злочин!!!

Даница Маринковић, која је као истражни судија прва обавила увиђај после сукоба у Рачку у зиму 1999. године, каже да се у Рачку није догодио геноцид.

„Прво морам да кажем да није тачно да се у Рачку десио масакр, није тачно да је био геноцид, није тачно да је био злочин, као што су елита криминалаца и терориста из Приштине пласирали вести данас“, каже Даница Маринковић за ТВ Прва.

Она је испричала да је била обавештена да се у Рачку десио сукоб, да је била антитерористичка акција припадника српске полиције који су кренули са рашчишћавањем терена и хапшењем извршилаца кривичног дела тероризма, као и да се претпоставља да има жртава.

Прва сам стигла, истог дана, 15. јануара у 14 часова са екипом за увиђај сам била на лицу места и почели смо са увиђајем“, навела је Маринковић.

На питање када је стигао Вилијам Вокер, Маринковић каже да је топ било сутрадан и додаје да је Вокер без њеног знања направио сценарио.

„Вокер је сутрадан без мог знања, неосновано и незаконито направио сценарио и изашао са бестидном подметачином Запада да се исфабрикује случај Рачак који би послужио као повод за бомбардовање“, наводи она.

Маринковићева додаје да је три дана била спречена да уђе у Рачак, као и да су како би то онемогућили Вокерови помоћници пуцали заједно с припадницима ОВК.

„Али била сам упорна и ушли смо 18. јануара. Са мном су тада ушли Вокерови помоћници, као и припадници домаћих и страних медија и ТВ екипа и од самог почетка све што смо пронашли и видели, видели су и странци“, рекла је Маринковићева.

Она је раније тврдила да нису страдали „недужни сељани“ и да није било „масакра“, него да је то био сукоб албанских терориста и српских снага, а на ТВ Прва данас је рекла да је тада у џамији пронађено 40 убијених и да се на основу доказа може тврдити да су били припадници ОВК.

„Прво што смо пронашли било је 40 тела убијених у џамији, после тога велику количину оружја и њихове униформе са ознаком ОВК, сандуке са муницијом, ручне бомбе. Сви докази на лицу места потврђују да то нису били цивили, већ терористи који су погинули у сукобу с полицијом“, тврди она.

Стручњаци кажу да је сведочење било толико бриљантно да га је прихватио Међународни кривични трибунал, док је Тужилаштво одустало од тачке оптужнице за Рачак против Слободана Милошевића и српских генерала полиције и војске, а Даница Маринковић каже да се у извештају налазе материјални докази и непосредна запажања, али и извештаји обдукције пронађених тела, преноси Б92.нет.

„Осим материјалних доказа и непосредних запажања утврђивања чињеница, еминентни стручњаци за судску медицину обавили су обдукцију пронађених тела, а имали смо наш српски тим од пет еминентних стручњака и два патолога из Белорусије. Што се тиче стручног дела — били су јединствени: смрт код свих убијених наступила је као последица повреда нанетих из ручног вратреног оружја и уопште није било повреда нанетих другим оружјем или посмртно. Како су били обучени указивало је да су били војници — терористи ОВК, а скинуте су и барутне честице чиме је утврђено да су били у контакту са оружјем“, изјавила је Маринковићева.

У истрагу се одмах укључила Хелена Ранта, један од најпознатијих светских патолога, међутим њен извештај је према неким информацијама више пута мењан, а између ње и Вокера је дошло и до сукоба када ју је он гађао згужваним папирима.

Њене изјаве и сведочења су различито тумачени, а Даница Маринковић потврђује да је Хелена Ранта била под притиском Вокера и додаје да је она то у својој аутобиографији и признала.

Спутник