Руски специјалци у Либији мрсе конце америма

Kоманда америчких војних снага за Африку саопштила је у суботу да су руски системи противваздушне одбране, у близини главног града Триполија, у новембру оборили ненаоружану америчку беспилотну летелицу и затражила је повратак њених олупина.

„Оператери система противваздушне одбране „можда нису знали да је то амерички дрон када су пуцали на њега, али засигурно знају коме сада припада и одбијају да га врате. Kажу да не знају где је, али ја не верујем у то“, рекао је генерал Стивен Таунсенд, који руководи командом америчких војних снага за Африку.

Према речима портпарола командних снага за Африку, пуковника Kристофера Kарнса, беспилотна летелица је нестала 21. новембра. Истовремено, званичник Владе Националног споразума (ГНА), која се бори против Либијске националне армије (ЛНА), изјавио је да се чини да је за то одговорна руска специјална јединица Wагнер.

Проблем за америчку војску је тај што су у Сирији научили да пре фронталног уласка руске војске све претходне послове завршавају специјалци из групе Wагнер. Ова група је само формално приватна али је под контролом Москве.

Ни руско министарство одбране ни министарство спољних послова нису коментарисали оптужбе. Либија је уништена у грађанском рату 2011. године, када је њен дугогодишњи вођа Гадафи збачен са власти и убијен од стране терориста подржаних са запада, усред напада НАТО-а на земљу.

Последњих година Либија је подељена између две ривалске владе, при чему је ЛНА управљала истоком земље, а влада ГНА западом, укључујући Триполи.

Покушали су да се договоре о националним изборима, али нису успели, а од почетка априла, ЛНА је била укључена у офанзиву ради стицања контроле над Триполијем, док се ГНА, до сада, томе одупирала.

У суштини генерал Хафтар кога подупиру Руси је пред заузећем целе Либије. Чини се да ће Руси овладати и Либијом попут Сирије али на битно другачији начин.

Вебтрибуне.рс