Кларк би Србију у НАТО – а кад уђете онда сте одсвирали!!!

Генерал Весли Kларк, бивши командант НАТО снага у Европи, каже да разуме анимозитет српске јавности према НАТО-у, али постоје партнерски односи Србије са НАТО.

“Разумем да није лако за Србију да превазиђе заоставштину рата, али по мени њени прави интереси леже на Западу“, каже Kларк и додаје:

„Интеграција са западом донела би Србији знатне економске, политичке, па и дипломатске предности. Србија је позната и по својим научним дометима, почевши од Николе Тесле па надаље. Запад пружа много већи терен за таква остварења”.

Он је оценио да Запад, посебно ЕУ, нису испунили обавезу пружања конзистентне економске помоћи земаљама Западног Балкана, преузету током мировних преговора 1995. године, што је и главни узрок нестабилности у региону југоисточне Европе.

Невоље су кренуле од самог почетка, јер нису спровођене важне тачке Дејтонског мировног споразума, а када су снаге за имплементацију мира (ИФОР) повукле, Европска унија није у правом смислу преузела вођство, нити је у правом смислу испунила свој део обавеза, оцењује он.

„На пример, после успешне демилитаризације требало је отпочети и спровести политички део споразума, пре свега успостављање функционалног заједничког Председништва БиХ, као и успостављање рационалног и конструктивног односа између Републике Српске и Федерације БиХ. Функционисање сложене државе је неизбежно атрофирало”, истиче Весли Kларк.

Дуготрајни политички и економски вакуум довео је и до мешања других у региону, прво у Републици Српској, каже Kларк и додаје да “Русија жели да утиче и очува своје упориште у Републици Српској и ради на томе. Што се тиче Европе, економски напредак је од кључне важности. Дакле, већа улагања од стране Европске уније, значила би отварање нових радних места, приступ новој технологији. Помогла би и јачању заједничких интереса свих у региону и могућем поновном приближавању држава тог региона”.

Весли Kларк се залаже и за пријем у НАТО, јер, без обзира што је реч о малим земљама, свака од њих може да допринесе клубу северноалтантског савеза.

„Можда важније од конкретног доприноса је стварање заједничке политике, и улога НАТО-а у циљу стабилизовања региона, како се не би враћали у сукобе“, закључује Весли Kларк у интервјуу за Глас Амертике на српском језику.

(rs.sputniknews.com)

Интермагазин