Путин: Запад искривљује историју – наследници саучесника нациста али и неке угледне међународне институције и европске структуре

Председник Русије Владимир Путин критиковао је поступке Европског парламента, који је покушао да искриви истину о Другом светском рату.

„Покушаји искривљавања историјске истине се не прекидају. Њима се нису придружили само наследници саучесника нациста, већ и неке угледне међународне институције и европске структуре„, констатовао је Путин.

Он је подсетио да је недавна резолуција Европског парламента „фактички изједначила нацистичке агресоре и Совјетски савез“.

„Скоро да се СССР заједно са нацистичком Немачком криви за покретање Другог светског рата. Kао да су заборавили ко је напао Пољску 1. септембра 1939. и Совјетски савез 22. јуна 1941. године“, рекао је руски председник на заседању организационог одбора „Победа“, који координише припрему и организацију догађаја поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату, пренео је „Спутњик“.

„А оне који покушавају да оспоре тако неосновану бесрамну лаж, унапред оптужују за информациони рат против демократске Европе. То је цитат. Наш одговор на лаж је истина“, нагласио је Путин.

„Ми ћемо наставити да говоримо о догађајима и чињеницама из Другог светског рата, да откривамо и објављујемо архивску грађу у целости, јер се стиче утисак да неки наши противници или не умеју да читају и пишу, немају очи, као да ништа не знају. А ми ћемо говорити о томе“, истакао је председник Русије.

Он је додао да је потребно учинити све како би се створили сви услови да се таква трагедија као што је Други светски рат више не понови.

„А за то је, пре свега, потребно да се промовише истина о тим трагичним догађајима о којима данас говоримо“, закључио је Путин.

Интермагазин