Понавља ли се југословенски рецепт? Хоће ли Русија мало по мало проћи као Србија?

„Инсистирање Русије на поштовању Минског споразума могло би да сведочи да је Москва заинтересована за решење конфликта у Донбасу по Дејтонском сценарију.“

Ово пише данашњи московски дневник Kомерсант.

Лист пише да након потписивања споразума, БиХ функционише по принципу консензуса: све кључне одлуке за земљу доносе се уз сагласност обе стране, чиме је, како наводи, „Република Српска фактички добила право вета не само на формирање руководећих органа Босне, већ и на утврђивање спољнополитичких приоритета“.

„На пример, на улазак у ЕУ или НАТО. А пошто се Република Српска оријентише пре свега на Србију, а у последње време све више на Москву, улазак Босне у НАТО је апсолутно нереалан. У сваком случају, док Београд или Москва не промене своју позицију у односу на Алијансу“, оцењује Kомерсант у тексту под називом „Сценарио за Донбас“.

Дневник наводи да русководство Републике Српске има још једну полугу притиска и на централну власт и на међународну заједницу.

„Сви њихови покушаји да појачају функционалност БиХ наилазе на оштро противљење Републике Српске. И упозоравају: при покушају да се измени Дејтонска формула одржаћемо референдум о независности и припајању Србији“, наводи лист.

Kомерсант оцењује да је Дејтонски сценарио за Донбас, у контексту спора председника Русије и Украјине да ли је у Донбасу могуће понављање трагедије у Сребреници, „са тачке гледишта Москве највероватније био идеалним“.

„За Украјину – тешко. Али, 1995. године власти у Сарајеву мало ко је питао да ли им се допада дејтонска формула. Главно је било постизање мира. Чак и да по цену да та земља и четврт века касније буде нефункционална“, додаје Kомерсант.

 AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

Интермагазин