Како је Еxит лажирао пошумљавање Фрушке горе и осрамотио се за медаљу

Неколико дана после величанственог Сабора Српске Деснице одржаног у Сава центру, на коме је обзнањено да покрет прераста у странку, огласили су се доказани антисрби да излију свој гнев. Они који су годинама плаћени од западних антируских и антисрпских центара моћи за свој штеточински рааОстаће забележено како је Еxит 23. новембра 2019. замало преварио целокупну јавност и негде затурио 10.000 садница храста китњака.

Еxит је ухваћен у лажи о садњи младица храста на Фрушкој гори, и тиме је откривена много страшнија позадина. Помпезно најављујући да ће засадити „милион стабала у стварању нових плућа Србије“ у акцији са симболичним називом „Зелена Я:Еволуција“, пали су на првој степеници. Мајстори маркетинга су обмањивањем јавности у погледу обима акције и броја посађених садница храста постигли веома лош ефекат.

Само неколико дана након њихове акције, активисти Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“ су обишли све локације, снимили их са земље и из ваздуха и на терену показали да су Еxит фондације вишеструко лагали. Преварени су студенти Шумарског факултета, који су волонтирали у акцији и целокупна јавност Србије. У овом тренутку није познато да ли је са овим упозната делегација ЕУ у Србији, која је у оквиру пројекта Натура 2000 финансирала акцију.

– Зашто им је било важно да кажу да је тог дана на Фрушкој гори засађено 13.000 садница храста? А није толико засађено. Ни теоријски, ни практично, ни на основу мишљења шумарских инжињера, ни на основу мишљења шумарских техничара којима је садња посао! А ни на основу Шумских основа газдовања шумама Националног парка – написала је Драгана Арсић из Удружења „Одбранимо шуме Фрушке горе“.

Кад се загребе испод површине, ствари постају јасније. Стручњаци из Еxита не схватају да проблеми Фрушке горе нису маркетиншки, те да се не могу ни решавати маркетингом. На крају, испоставило се да Еxит нема кадровске, стручне, а након свега ни моралне капацитете за озбиљнији приступ заштити живог света око нас.

Слично је и са Фондацијом Нови Сад 2021 и њиховим пројектом „Буђење Фрушке горе„, који су урадили у сарадњи са Покрајинском Владом. Данас се показало да је то био такође маркетиншки трик, и да су сакрили легалне депоније, опустошене падине и затроване воде.

Погледајте снимак локације коју је Еxит „пошумљавао“, а који су снимили активисти Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе.д сада изливају своју мржњу према странци Српска Десница. Питају се откуд нама, српским националистима и патриотама, новац да се региструјемо као странка и организујемо импресиван скуп. У овој нашој Србији, господо антисрби, постоје они који су спремни све материјално да дају за идеје које афирмишу наш национални став. За разлику од вас, који сте спремни да се зарад зелених новчаница спустите до националног нихилизма (што радите дуги низ година), чланови Српске Деснице су одлучни све да дају за Српство, а Српство ни за шта.

 

 

Већ дуже време Еxит, који се састоји од неколико повезаних приватних фирми, удружења и фондација, функционише као јединица за специјалне операције у маркетингу при Српској напредној странци (Као и њихова ванбрачна ћерка – Фондација Нови Сад 2021). Еxит за 19 година постојања није успео да постане профитабилан, али откако су се зближили са Вучићевим напредњацима, кренуло им је баш добро. Нема неизвесности, нема више хапшења због сумњи у финансијске проневере. Врата државних фондова су за мрежу њихових фирми и удружења отворена, из буџета града Новог Сада добијају више него ико икад, из војвођанског и републичког буџета такође.

Оно што је заједничко Еxиту, Фондацији Нови Сад 2021, Покрајинској Влади и руководству Националног парка Фрушка гора:

 • Ексклузиван и сумњив притуп/располагање јавним фондовима
 • Маркетиншки приступ проблемима
 • Финансијска зависност од Српске напредне странке
 • Нетранспарентни токови новца
 • Штетан или углавном бескористан утицај на живи свет Фрушке горе

Али ова чудна симбиоза није једнострана. Кад се напредњаци нађу у шкрипцу, Еxит машинерија ступа у дејство и провереним маркетиншким методама улепшава слику јадне стварности.

Овај пут Еxит се нашао улози спасилаца угледа партијског руководства у Националном парку Фрушка гора, које се нашло на удару критика због безочне сече шуме на јединој планини у Војводини. Укратко, руководство је сумњивим фирмама издавало дозволе за сечу шума без икакве због чега су бројне падине Фрушке горе остале само голети. Биљни и животињски свет је таквим пословањем је доведен на ивицу опстанка.

И онда, ниоткуда, појављује се Еxит у улози спасиоца. Разапето и фрустрирано руководство Националног парка Фрушка гора, које је до јуче учествовало у пустошењу фрушкогорских шума, преко ноћи постаје најпоузданији партнер Еxит фондације.

Погледајте видео са друге локације.

Део управе Националног парка Фрушка гора ово ради легално, путем ценовника „по деблу“, објављеног на сајту предузећа. Други део ради илегално, уз накнаду допуштајући илегалну сечу. Трећи део ради полу-легално, додељујући право на „техничку сечу“, што је други израз за пустошење, фаворизованим фирмама.

Шта се заправо десило?

 1. Еxит фондација је саопштила да је 23. новембра 2019. године засађено 13.000 садница храста китњака.
 2. Акција се одвијала на локацијама где су до 2018. године биле зреле и еколошки и биолошки вредне шуме храста, букве и липе, старости око 90 година.
 3. Прошле године, уз асистенцију инсајдера из руководства Националног парка, на две локације исечено је 696 здравих стабала.
 4. Управа Националног парка се удружује са Еxитом у акцији садње младица које ће за 90 година постати шума.
 5. Национални парк није припремио терен, тј. нису уклоњене шикаре како би саднице добиле прилику за опстанак
 6. Еxит фондација донела око 3.000 од обећаних 13.000 садница
 7. Студенти Шумарског факултета вредно радили и засадили све донете саднице
 8. Еxит фондација објавила лажиране извештаје уз слике деце како саде младице
 9. Активисти покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“ 12. децембра 2019. сачинили обимну фотодокументацију (са земље и из ваздуха) и видели да недостаје око 10.000 садница
 10. Еxит фондација запретила покрету „Одбранимо шуме Фрушке горе“ „правним процесуирањем“
 11. Упдате 19. децембар 2019: Еxит фондација запретила Луфтици тужбом

Погледајте још 2 снимка.

Да би живи свет на Фрушкој гори опстао потребно је под хитно зауставити сечу шума. Ту никакав маркетинг не може да помогне без јасних мера. Дотад, остаће забележено како је Еxит 23. новембра 2019. замало преварио целокупну јавност и негде затурио 10.000 садница храста китњака.

Извор: luftika.rs