Десетине хиљада вјерника широм Црне Горе стало у одбрану Митрополије: Устала је Црна Гора, не да своје светиње!

Широм Црне горе ових дана у готово свим црквама и храмовима одржавају  се молебани и свете литургије на којима присуствује велики број вјерника.

Огромно незадовољство и револт присутни су код грађана, због усвајања срамног Закона о слободи вјероисповијести који је усвојен гласовима владајуће партије, те је све то резултирао масовним изласком људи на улице својих градова. Са мирних шетњи чује се увијек иста порука – Не дамо наше светиње.

Тако је јуче у готово свим градовима Црне Горе служен молебан и након тога грађани су мирним шетњама показали да неће одустати од одбране својих светиња.

Бројни читаоци јуче су нашој редакцији слали фотографије и видео материјал из својих градова.

У наставку погледајте како је то све јуче изгледало.

Упркос ниској температури на сјеверу Црне Горе, Храм у градићу под Дурмитором био је тијесан да прими све који су се својим присуством  заклели да ће своје светиње бранити и одбранити.

Са Дурмитора је  поручено – све светиње на Жабљаку и у Црној Гори не дамо.

„Наш саборни храм направљен је 1862. године, значи 16 година прије Берлинског конгреса. Што значи да је много старији од данашње Црне Горе“,  рекли су поносни
Дурмиторци.

Грађани Мурина су, такође, изашли и послали јасну поруку – да Ђукановићу неће дозволити да им отме светиње.

Опозициона општине Беране, чији су становници први изашли и блокирали пут у ноћи када се гласало о антицрквеном Закону о слободи вјерисповијести и јуче су изашли у мирну шетњу у знак подршке свој цркви.

И Мојковац је уз своје свештенство, без обзира што премијер Марковић, који потиче из овог града на обали Таре, уличарски пријети митрополит Амфилохију.

Протести и у Андријевици и Колашину

„Око 200 грађана Андријевице по завршетку молебана у цркви Светог Архангела Михаила на Књажевцу кренули су у протестну шетњу у знак очувања вјере и Српске православне цркве. Мирним путем прошетали су кроз малу варошицу и на пола сата блокирали саобраћај на пјешачким прелазима“, јавио је наш читалац.

Рожаје: Испред цркве Ружице формиран Одбор за очување светиња

Православни вјерници из Рожаја, окупљени око цркве Ружице, са рожајским парохом Слободаном Радојевићем, дали су свесрдну подршку Митрополији црногорско-приморској и епархијама СПЦ у Црној Гори, у одбрани светиња.

И југ Црне Горе јуче показао је јуче да су слога, братска љубав и вјера у Бога једино „оружје“ против однарођене власти која је донијела овај закон о „слободи вјероисповијести“.

У Херцег Новом, Котору и Будви, Бару, Рисну, такође се окупља на хиљаде вјерника.

У Подгорици сваке вечери на молебану у храму Христовог Вакресења присуствује неколико хиљада вјерника.

Никшићани ишли до Милове куће

Никшић је птрходних дана био на кратко блокиран након што су се грађани послије служење литургије упитили према родној кући Мила Ђукановића. И у граду под Требјесом вјерни народ достојанствено и сложно стао је у одбрану МЦП, манастира Острог и многих других.

Такође, велика подршка Српској православној цркви стигла је и из региона, Србије, Републике Српке…

Ин4с