Вучић се састао с патријархом Иринејом, тема — помоћ СПЦ у Црној Гори

Председник Србије Александар Вучић састао се са патријархом СПЦ Иринејем, са којим ће, како је најавио, разговарати о томе како може да се помогне Српској православној цркви у Црној Гори, након што је у Подгорици усвојен Закон о слободи вероисповести.

Након састанка, који је почео око 9 сати у Патријаршији, предвиђене су изјаве за медије.

Председник је у понедељак, гостујући у емисији „Око“ на РТС-у, рекао да ће са поглаваром СПЦ разговарати о формирању комисије како би се правнички видело како да се изађе пред светске и међународне организације у вези са тим законом.

„Разговараћемо како да помогнемо нашој цркви. Не разумем се у митрополије и епархије, за мене постоји само СПЦ“, поручио је Вучић.

Он је додао да су Србији руке прилично везане и да чини колико може.

Патријарх Иринеј је раније изразио наду да ће се ситуација у Црној Гори смирити, јер актуелни догађаји нису добри ни за Србе у Црној Гори, ни за саму Црну Гору.

„Свети архијерејски синод СПЦ чека даљи развој ситуације у Црној Гори. Послали смо неколико писама и митрополиту црногорско-приморском Амфилохију и председнику Црне Горе Милу Ђукановићу“, рекао је патријарх за лист „Данас“ поводом усвајања спорног Закона.

Сусрету присуствују шеф српске дипломатије Ивица Дачић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Фото јутјуб

 

Спутник