ФОНДАЦИЈА АНА И ВЛАДЕ ДИВАЦ У 2019. УСМЕРИЛА 2.1 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ОПШТЕ ДОБРО

Београд, 04.01.2020. – Фондација Ана и Владе Дивац је у 2019. години, уз помоћ партнера, донатора и грађана усмерила 2.1 милиона долара за помоћ грађанима. Помоћ је добило више од 20. 000 људи кроз различите хуманитарне и развојне пројекте и активности, а фокус је био на развоју локалних заједница и руралних подручја Србије кроз пољопривредне и друге грантове, подршци омладинским пројектима, економском оснаживању најугроженијих друштвених група, развоју социјалног предузетништва и преквалификацији у ИТ сектор. Фондација је, заједно са партнерима, била посебно посвећена стратешком развоју филантропије и неговању културе давања.

Током протекле године за 11 угрожених породица на Косову и Метохији обезбеђени су огрев, храна и намештај, док је за 5 угрожених породица у различитим деловима Србије урађена адаптација кућа. У околини Пријепоља су три породице први пут добиле купатила.

Доделили смо 137 ученичких стипендија ђацима широм Србије који постижу одличне резултате у школи, а потичу из материјално угрожених породица.

Такође, Фондација је, у сарадњи са групом донатора из САД-а, наставила са програмом ИТ Боотцамп – непрофитном школом за преквалификације у ИТ сектору коју је у 2019. у Београду и Нишу бесплатно похађало и завршило 202 полазника, од којих је до сада 45% нашло посао или праксу у овој области.

Кроз подршку развоју пољопривреде, 115 пољопривредних домаћинстава са више од 500 чланова започело је и развило сопствени посао или пољопривредну производњу. Помоћ је дата у виду домаћих животиња, пољопривредне механизације и грађевинског материјала.

Подржали смо и 43 организације цивилног друштва широм Србије и помогли им да у својим локалним заједницама уреде јавни простор или помогну најугроженијим суграђанима, док је шест грантова било намењено женском предузетништву.

Изграђен је мост преко Бањске реке који ће олакшати живот 500 становника 7 села овог краја, који су били одсечени од Куршумлијске бање.

У току ове године обезбеђено је 550 пакета хране и средстава за личну хигијену за најугроженије породице, као и 12. 000 оброка за кориснике Црквене народне кухиње.

Фондација је подржала рад Центра за азил за 350 паса и 100 мачака у Младеновцу.

Стипендисти са Аном Дивац Фото Фондација Ана и Владе Дивац

У 2019. објавили смо неколико ексклузивних истразивања: „Истраживање о давањима у дијаспори“, „Истраживање о положају младих који живе и раде на селу“, „Колико локалне самоуправе улажу у спровођење омладинске политике?“ и „Индеx партиципације младих на социјалном, економском и политичком нивоу“.

Заједно са партнерима смо током целе године радили на развоју филантропије кроз активности и јавне кампање. Представили смо „Стварно важну картицу“, прву потрошачку картицу за опште добро у 6 градова Србије окупивши локалне организације, локалне самоуправе, грађане и локалне бизнисе око једног циља, побољшања квалитета живота у овим градовима.

Учествовали смо у раду Савета за филантропију Владе Републике Србије кроз три радне групе и једно радно тело и допринели да се неопорезиви део за стипендије и кредите ученика и студената повећа са досадашњих 11.741 РСД на 30.000 РСД месечно.

Посебну захвалност дугујемо медијима без којих речи о доброчинству не би доспеле до грађана. Хвала вам на више од 830 медијских извештаја у 2019. Фондација Ана и Владе Дивац захваљује се свим грађанима, партнерима, медијима и донаторима на поверењу и подршци у протеклој години!

Раданска ружа Фото Фондација Ана и Владе Дивац