МИЛИОНИ ИРАНАЦА испраћају генерала Сулејманија

Тело иранског војног команданта, генерала Касема Сулејманија, који је убијен у петак у америчком нападу, допремљено је данас у Иран где гу га дочекали многобројни грађани.

Како је јавио Ројтерс, његово тело је довезено авионом у град Ахваз, на југозападу Ирана.

Званична иранска агенција ИРИБ објавила је видео на којем је приказано како се из авиона износи ковчег са Сулејманијевим телом обмотан у иранску заставу док свира војни оркестар.

Хиљаде људи обучених у црно прошло је у поворци кроз Ахваз, што је преносила државна тв.

​Иранске власти су допремиле Сулејманијево тело у тај град који је био главно поприште борби током крвавог рата између Ирака и Ирана од 1980. до 88. године током којег се генерал истакао, пренео је АП.

Власти планирају да ковчег са његовим телом касније данас буде пребачен и у град Машад, а потом у понедељак у Техеран и Ком где ће бити организоване погребне поворке грађана, да би у уторак био сахрањен у свом родном граду Керману.

Ирачки премијер Адел Абдул Махди прогласио је јуче тродневну жалост за иранским генералом Касимом Сулејманијем, као и лидером ирачке шиитске милиције (ПМФ) Абу Махдијем ал Мухандисом који је такође убијен у петак у америчком ваздушном нападу у Ираку.

​Више хиљада Ирачана придружило се јуче погребној поворци у Багдаду у знак жалост за убијеним иранским генералом Касимом Сулејманијем, лидером ирачке шиитске милиције (ПМФ) Абу Махдијем ал Мухандисом и осталима који су у петак убијени у америчком ватдушном нападу у Ираку.

Интермагазин