РУСИ ЗАХТЕВАЈУ да Америка врати Тексас Мексику

Председник комисије за информациону политику Савета Федерације Русије Алексеј Пушков прокоментарисао је речи бившег команданта америчке војске у Европи генерала Бена Хоџиса о припадности Крима Русији и позвао Вашингтон да врати Тексас Мексику.

Амерички генерал је у интервјуу за украјински портал „Апостроф“ изјавио да су претензије Москве према Криму и јужној Украјини „лажне и неприхватљиве“, јер пре владавине царице Катарине Велике „тамо није ни било Русије“.

Пушков је подсетио да за време владавине Катарине Друге држава Украјина уопште није постојала и Крим није могао да буде украјински.

​„И Сједињене Америчке Државе су 1783. године биле узак појас земље дуж Атлантика — касније су освојиле све остало. Нека врате Тексас Мексику“, написао је сенатор на свом налогу на Твитеру.

Од краја 15. века, приморски градови и планински део Крима ушли су у састав Османског царства. Остатак полуострва припадао је Кримском канату — вазалу Османског царства. Руско-турски рат 1768—1774. године прекинуо је турску власт над Кримом и према Кучукаинарџијском миру из 1774. године, Османлије су одустале од претензија на полуострво. Кримско полуострво је 1783. указом царице Катарине Друге припојено Руском царству.

Сједињене Америчке Државе припојиле су 1845. Републику Тексас и признале је за 28. своју државу. На тај начин су Сједињене Америчке Државе наследиле територијални спор између Тексаса и Мексика, што је брзо довело до Мексичко-америчког рата, након којег су Сједињене Америчке Државе заузеле додатне територије које су прошириле границе земље све до Тихог океана.

Интермагазин