Хиљаде верника на налагању бадњака код манастира Ђурђеви Ступови

Традиционалним свечаним ложењем бадњака, којим се најављује највећи хришћански празник Божић, хиљаде православних вјерника окупљених око манастира Ђурђеви Ступови прославили су Бадње вече.

Бадњаке је, уз присуство представника Општине Беране на челу са предсједником општине Драгославом Шћекићем, благословио епископ Будимљанско – никшићки Г. Јоаникије, рекавши да се у овој божићној ноћи вјерни народ окупља око светиња како би се поклонио Богомладенцу Христу и прославио силазак Бога у овај свијет.

„Налажући ове свештене бадњаке пред нашом саборном светињом Ђурђеви Ступови сабирамо се око колијевке Богомладенца Христа. Сабирамо се око овога благословеног огња који је слика наше свете вјере. Прослављамо рођење и наше спасење радујући се Христу, као што су славили Немањићи који су и подигли овај древни манастир“, нагласио је владика Јоаникије.

Он је казао да треба гајити јединство у вјери, нади и доброти, његујући слогу у породици и дому.“Ове године у нарочитим приликама припремали смо се за рођење Христово, изражавајући неслагање са безакоњем над нашом црквом, односно са Законом о слободи вјероисповијести који доживљавамо као удар на православље и гажење вјере“, истакао је епископ Јоаникије. Навео је да је народ показао хришћански отпор у борби за правду заједништвом, слогом и истином.

„Благодаримо нашем народу који је показао велику љубав према својим светињама, према својој вјери. Нека Христово рођење донесе мир и радост свакој породици. Желим свима охрабрења, здравља и напретка“, поручио је владика.

Фото јутјуб

Он је истакао да се након прославе Божића наставља мирна борба против спорног закона, а да ће свештеници обавјештавати вјерни народ о наредним терминима окупљања.

На крају је приређен величанствен ватромет.

Свечаном налагању бадњака претходила је молитвена литија улицама града.

Беране