РУСИЈА И КИНА блокирале саопштење Савета безбедности!

Русија и Kина блокирале су саопштење Савета безбедности Уједињених нација у којем се осуђује напад на америчку амбасаду у Багдаду.

Блокирале су јер у њему није узет у обзир амерички ваздушни напад у близини багдадског аеродрома који је уследио и у којем је убијен ирански генерал Kасем Сулејмани, изјавио је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја.

„Пре свега, ми генерално снажно осуђујемо било који напад на амбасаде, па тако снажно осуђујемо и напад на америчку амбасаду у Багдаду“, рекао је руски дипломата, преноси Тасс.

Он је објаснио да је саопштење Савета безбедности практично било спремно када је уследио амерички напад, 3. јануара и није било могуће да се он не узме у обзир.

Оштра критика

САД су оштро критиковале Русију и Kину због тога што су спречиле доношење декларације Савета безбедности УН о прошломесечном нападу на Амбасаду САД у Ираку и оцениле да је тиме доведен у питање кредибилитет тог тела.

Мисија САД при УН саопштила је да не би требало да буде „спорно нити да захтева храброст“ да укаже на обавезу земље домаћина, у конкретном случају Ирака, да заштите страну амбаасаду по Бечкој конвенцији о дипломатским односима из 1961. године.

„САД неће толерисати нападе на америчко особље и објекте и одлучно ће одговорити како би заштитиле своје интересе, грађане и савезнике“, наводи се у саопштењу.

Десетине припадника легалних ирачких паравојних формација и њихове присталице упале су 31. децембра у комплекс Амбасаде САД у Багдаду. Неколико дана касније, САД су беспилотном летелицом убиле иранског генерала Kасема Солејманија, по многима другог најмоћнијег човека у Ирану, на багдадском аеродрому. Убиство Солејманија довело је до знатног подизања тензија широм Блиског истока.

Интермагазин