Република Српска је настала у време мира и била је политичка и животна воља српског народа

На вечери приређеној у част патријарха српског Иринеја у Бањалуци, вече уочи прославе Дана Републике Српске, представник српског народа у Председништву БиХ Милорад Додик истакао је да је РС стабилна, упућена ка својој будућности и опредељена за мир и стабилност.

Мало је народа који имају прилику да прослављају два дана републике. Један је у Србији, а други у Републици Српској, поручио је Додик.

„Желимо да уважавамо све друге и другачије, али смо спремни да прослављамо своје празнике и датуме. Сви знамо да је 9. јануар неспоран и тако ће бити“, рекао је Додик.

Он је захвалио патријарху Иринеју за љубав коју има према Републици Српској.

Два дана републике

„Два дана републике су наше богатство. Наш народ уважава друге и другачије, али пре свега мора да води рачуна о себи и да са другима живи у миру“, додао је он.

Према Додиковим речима, Република Српска је показала виталност коју не би могли да издрже већи народи:

„Република Српска је настала у време мира и била је политичка и животна воља српског народа. Овде сам један од ретких који је 9. јануара 1992. године дигао руку за Републику Српску. То су била тешка и изазовна времена и морамо да одамо признање људима тог времена који су нашу републику створили. Имали смо намеру да будемо независна држава и зато смо гласали за њено формирање.“

Српски члан Председништва најавио је импозантну прославу тридесетогодишњице Републике Српске, која би требало да се прослави за две године.

Јачање веза са Србијом

Домаћин вечере била је председница РС Жељка Цвијановић, која је нагласила да се мора бити поносан на оно што је РС остварила:

„Хвала вам што сте дошли у Републику Српску да заједно обележимо Дан републике. Желимо овај дан да прославимо у миру, опредељени да радимо заједно, сарађујемо и јачамо Републику Српску и везе са Србијом, као и да водимо рачуна о нашим грађанима.“

Република Српска, према речима њене председнице, оставила је многе изазове иза себе, али је многи изазови и очекују у будућности.

„Не постоји проблем који не можемо савладати ако нисмо заједно. Поносна сам на Републику Српску и што су наше институције са грађанима оствариле много добрих ствари. Важно је да се радујемо свакој нашој новој години, радимо одговорно послове и да славимо живот“, рекла је она.

Вера у будућност

Славећи живот Републике Српске шаље се порука да се верује у њену будућност, додала је Цвијановићева:

„Знам да дубоко верујемо у будућност. Зато смо успели да створимо Републику Српску, одбранимо је, изграђујемо, развијамо и морамо на то бити поносни. Многи народи би пожелели да имају место које воле као што ми волимо Републику Српску.“

Вечери у част патријарха Иринеја присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар одбране Србије Александар Вулин, министри у Влади Републике Српске и у Савету министара, посланици у Народној скупштини и у парламенту БиХ, свештенство Српске православне цркве.

Вечери су присуствовали и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, представници дипломатског кора, званице из јавног, друштвеног и политичког живота.

zastava-i-grb-republika-srpska-serbinfo

Спутник