Канцеларија високог представника у БиХ: Прослава Дана РС представља непоштовање владавине права и судских одлука

Канцеларија високог представника у БиХ саопштила је да ће о нетачним тврдњама о томе да је РС држава известити Савет безбедности Уједињених нација.

У саопштењу ОХР стоји да прослава Дана РС представља непоштовање владавине права и судских одлука.

Уставни суд БиХ одлучивао је о усклађености 9. јануара као Дана РС са Уставом БиХ и утврдио да је обележавање тог дана неуставно. Поновивши да се не противи Дану РС ако се он организује и обележава у складу с постојећим законским оквиром, високи представник Валентин Инцко констатовао је да је „поштовање владавине права предуслов за сваку модерну демократију“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ОХР.

У саопштењу се додаје да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да се морају поштовати у целој БиХ.

Инцко у саопштењу додаје да се у последњих неколико дана често погрешно представља статус државе Босне и Херцеговине, као и однос између ентитета и државе.

„Устав јасно дефинише Босну и Херцеговину као државу која се састоји од два ентитета — Федерације БиХ и Републике Српске. Босна и Херцеговина је међународно призната држава, чији суверенитет и територијални интегритет су загарантовани Општим оквирним споразумом за мир, Уставом БиХ и међународним правом — дакле управо оно што ентитети нису. У складу с тим, Република Српска није држава, као што тврди члан Председништва Додик“, истиче се у саопштењу.

Инцко наглашава да у складу с Мировним споразумом, ентитети немају право на отцепљење и постоје само на основу Устава БиХ, и нису државе, без обзира на то колико често неко тврдио супротно.

„Стога ће о нетачним тврдњама о државности РС бити обавештен Савет безбедности УН“, наводи се даље у саопштењу.

Интермагазин