Меркеловој прија Путиново друштво!

Меркел је, како се извештава, користила „много хладније“ речи када је говорила о САД, у поређењу са онима које је резервисала за Путина, а такође је говорила и о изгледима за ближу сарадњу Брисела, Берлина и Москве.

Немачка канцеларка Ангела Меркел показала је изузетно пријатељски став према руском председнику Владимиру Путину током њиховог недавног састанка у Москви, а Билд ам Зонтаг је тај догађај описао као „историјски“.

Према писању листа, Меркел није имала ништа осим похвала за Путина док је говорила о састанку руског председника са сиријским председником Башаром Асадом и турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом.

У исто време, Меркел је звучала „много хладније“ када је говорила о Сједињеним Државама.

Наводно је описала Вашингтон само као „савезника“, али не спомињући претерано прекоатлантско партнерство. Немачка канцеларка такође је говорила о изгледима за ближу сарадњу Брисела, Берлина и Москве, наводи лист.

Подсетимо, Путин и Меркел састали су се у Москви 11. јануара како би разговарали о разним важним политичким питањима, укључујући нестабилну ситуацију на Блиском Истоку услед атентата на иранског генерала Kасема Сулејманија и тренутној ситуацији у Сирији и Либији.

Током састанка поменута је и ситуација са гасоводом Северни ток 2 и Меркел је позвала да се он доврши без обзира на претње америчким санкцијама, тврдећи да ће пројекат бити користан за друге европске државе, а не само за Берлин.

Двоје светских лидера разговарало је и о иранском нуклеарном споразума после најава Техерана да ће умањити посвећеност договору након што су америчке снаге убиле генерала Kасема Сулејманија.

Kолико Меркеловој прија Путиново друштво говори и нена реченица на почетку састанка с руским председником: Радујем се нашим разговорима, сигурна сам да је увек боље да причамо једни с другима, него да причамо једни о другима.

Интермагазин