Србија унапређује своју армију ослањајући се на руско савремено наоружање

Односи између Србије и Русије, посебно у војној сфери, врло су блиски и поуздани и куповина “Панцира С1“ је логична, сматра руски војни експерт Виктор Литовкин.

Српска војска је навикла да користи оружје руске и совјетске производње.

“Србија са задовољством сарађује са Русијом. Испорука наших система противваздушне одбране ’Панцир С1‘ није једина. Ми смо недавно испоручили Србији авионе МиГ-29 и имамо заједнички програм за испоруку наоружања Србији – испоручили смо моторизовану технику и тенкове“, рекао је Литовкин.

Он је подсетио да се Русија не бави добротворним акцијама, али да испоручује Србији наоружање које она може да плати по повољним ценама.

“Зато Србија купује оружје које може да плати. Међутим, то је прилично поуздано и ефикасно оружје које ће поуздано да заштити ваздушни простор Србије“, нагласио је Литовкин.

“Руско и совјетско оружје одавно је присутно у Србији и постоји велико поверење у њега. Српски војници добро владају руским наоружањем. Односи између Србије и Русије, посебно у војној сфери, врло су блиски и поуздани – заједно смо више пута изводили заједничке војне вежбе. Иако жели да сарађује са ЕУ, Србија категорично одбија да уђе у НАТО, јер је немогуће ступити у организацију која је пре 20 година бомбардовала земљу и вратила је у камено доба“, закључио је руски експерт.

Русија и Србија су закључиле уговор о набавци једне батерије система за противваздушну одбрану “Панцир С1”.

 

Спутњик