Све о састанку шефа Кремља са Трамповим човеком

Руски председник Владимир Путин рекао је 2013. године да је завршио с председником САД Бараком Обамом и да ће чекати док Америка не изабере председника с којим би могао да послује.

„Одустао сам од вашег председника“, рекао је Путин тадашњем шефу „Ексона“ Рексу Тилерсону, који ће касније постати државни секретар председника Трампа.

„Сачекаћу вашег следећег председника и видећу да ли могу да се споразумем са њим.“

Тилерсон (67) је Путина знао годинама уназад, много пре свог именовања у Трампов кабинет. Током 2013. године, када су се приближавале Зимске олимпијске игре у Сочију, Путин је позвао Тилерсона на ручак на његовој јахти.

У време када је прошло непуних годину дана Обаминог другог мандата однос САД и Русије био је нарушен. Америка је отказала билатерални састанак са Путином, као врсту укора због одлуке званичне Москве да додели азил Едварду Сноудену.

Нова књига двојице новинара Вашингтон Поста детаљно говори о састанку на Црном мору између Путина и Тилерсон, где је руски председник изнео своју нетрпељивост према Обами.

Тилерсон ће касније рећи Трампу: „Једино што Путин разуме је истина и моћ“. Путин се, рекао је Тилерсон, „буди сваког јутра питајући: Где Америка има проблема? Идемо тамо да направо да буде још горе.“

У време када се Путин жалио на Обаму, Трамп се обраћа Путину у нади да ће руски председник можда присуствовати такмичењу Мис Универзум које је Трамп планирао у Москви.

У твиту 18. јуна 2013. године, Трамп је написао: „Мислите ли да ће Путин отићи на Мис Универзум у новембру у Москви – ако оде, да ли ће постати мој нови најбољи пријатељ?“

Остало је историја.

Курир / Washington Examiner