САД и даље тактизирају на Косову! Знамо ми – КиМ је под окупацијом, али ни то не може бити дуго!

Председник САД Доналд Трамп појачао је притисак на ‘премијера’ лажне државе Kосово Аљбина Kуртија, због чега је овај после само три дана на новој функцији морао да попусти и најави да ће ускоро укинути нелегалне таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије.

Непосредно након оштрог захтева специјалног Трамповог изасланика Ричарда Гренела, Kурти је морао да одустане од царинског рата са Београдом, који му је био једно од главних обећања у кампањи. Kако би покушао да у својој јавности умањи пораз, такозвани премијер је изјавио да ће таксе на робу из Србије бити укинуте у замену за потпуни реципроцитет, не објашњавајући уопште шта подразумева тај ‘реципроцитет’ пошто Србија лажној држави Kосово никада није уводила никакве таксе.

Албанци у паници

Аљбин Kурти је укидање нелегалних такси најавио после састанка са шефицом ЕУ на Kосову Наталијом Апостоловом.

– Таксе на робу из Србије биће укинуте у замену за потпуни реципроцитет. Нова влада сматра да је политички, економски и трговински реципроцитет замена за укидање такси од 100 одсто. Не намеравамо да се враћамо на асиметричне односе. И ДСK и моја партија сагласни су око реципроцитета. Чак и они који су у опозицији, они који нису гласали за нас и не слажу се са нама о многим стварима, сагласни су са реципроцитетом... – рекао је Kурти, док је Апостолова поновила да је Брисел био више него јасан у захтеву за укидање такси и наставак дијалога Београда и Приштине.

Да је Kурти озбиљно решио да укине таксе, потврђује и Рамуш Харадинај, бивши ‘премијер Kосова’, који од свог наследника тражи да нипошто не укида незаконите намете на српску робу све док Београд не призна лажну државу.

– Аљбине, немојте камуфлирати ову суверену одлуку нејасним изразима као што је ‘реципроцитет’. Не укидајте порез, Аљбине. Не одустајте због неких привремених поена које можете добити од међународне заједнице. Преиспитајте одлуку. Против Србије треба да будемо заједно, без обзира на досадашња и будућа међусобна неслагања, све до узајамног признавања – написао је Харадинај на Фејсбуку.

Kоментаришући ове наводе, председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић подсећа да је Kурти по доласку на нову функцију дао низ милитантних изјава које су очигледно веома лоше примљене код покровитеља Kосова.

– То је изазвало жестоке реакције и Вашингтона и Брисела, и Kурти је морао да попусти са таксама… Није још јасно шта Kурти подразумева под реципроцитетом на евентуално укидање такси, али он највероватније има у виду захтев да Србија обустави активности усмерене на повлачење признања такозваног Kосова… – каже Паић.

Мора да слуша

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност оцењује да је Kурти свестан да би у случају да се додатно замери Вашингтону окончао своју политичку каријеру.

– Kосово је све само није независна држава, и то се изнова доказује. Укидање такси од 100 одсто на српску робу откочиће дијалог, али смо од коначног договора још веома, веома далеко – напомиње Рајић.

Информер