Турска – Русија: Руси увели санкције – Ако не помогне РАДИЋЕ ОРУЖЈЕ

Турски камиони који су превезли парадајз вредан 10 милиона долара поново су заглављени на руској граници. Дугачки километарски редови возила која чекају одобрење од руских власти подсећају на затегнуте везе двеју земаља након што је Турска оборила руски авион 2015. године.

Након инцидента, Русија је увела санкције Турској и увела забрану турског увоза пољопривредних добара. Kако су две земље полако наставиле да одржавају своје везе, Русија је укинула ограничења за увоз турске хране, али забрана увоза парадајза је остала на снази, подсећајући Турке да није све опроштено и заборављено.

На крају је Русија укинула и ту забрану, али како су тензије између Москве и Анкаре над Сиријом ескалирале у последњих неколико недеља, рат са парадајзом се поново распламсао.

Произвођачи у јужном турском граду Анталији, који 80 посто свог парадајза продају Русији, очекују да ће влада да реши проблем. Али турски председник Ердоган, који је развио блиски однос са својим руским колегом Путином, налази се у тешкој ситуацији.

Тачка пораста тензија је Идлиб. Притисак режимских снага у покрајини у последњих неколико месеци наљутио је Турску. У споразуму из 2018. године, постигнутом у Сочију, Турска и Русија договориле су се да ће створити демилитаризовану зону у Идлибу, а Турска се обавезала да ће обезбедити повлачење радикалних побуњеника из тог подручја.

Али ни Русија ни Турска нису задовољни оним што се од тада догодило. Турска страна жали се да је режим, који подржава Русија, доследно кршио примирје и недавно започео пуноправну операцију заробљавања последњег великог упоришта побуњеника у земљи. Са своје стране, Руси се жале да су радикалне групе доминирале Идлибом од споразума и оптужују Турску да није испунила своја обећања.

Напетости због Идлиба драматично су ескалирале последњих дана. У ретком директном војном сукобу снага турског и сиријског режима, у два одвојена сукоба током последњих 10 дана, убијено је 14 турских војника и преко 100 режимских трупа.

Турска је од тада одговорила на критике Русије, с тим да је Ердоган оптужио Москву, заједно са Асадовим режимом, да су убијали цивиле и обећао да ће нападати режимске снаге „у ваздуху или на земљи било где у Сирији“ ако поново нападну турске трупе.

Анкара такође притиска Русију да употреби свој утицај на режим како би осигурала повлачење режимских снага на претходно договорену линију примирја и очистила стратешки магистрални пут М5 који повезује југ и север Сирије.

Али очекивање да ће Москва испунити захтев Анкаре је нереално. Русија контролише небо у Сирији, чинећи ваздушне нападе Турске против режимских циљева ризичним.

У недостатку ваздушног покривача, ескалирајући сукоби са режимским снагама учиниће турске трупе у Идлибу још рањивијима него што већ јесу.

Турске осматрачнице у провинцији већ су под опсадом. Русија ће сигурно ускочити у помоћ режиму у случају турске офанзиве.

Напори Турске да приволи Русију на своју страну вероватно неће успети, а Русија вероватно неће приморати режим да се повуче са територије коју је већ заузео. Ако Турска пређе линију, Русија има кечеве у рукаву – а парадајз је тек почетак.

Сви ови фактори везују Ердоганове руке у Идлибу. Али улози турског председника су велики. Борбе у Идлибу подстакле су највеће масовно расељавање цивила у рату до данас, а 700.000 људи кампује у шаторима на турској граници.

Ердоган не може да приушти себи још један велики прилив избеглица у Турску с обзиром на растући националистички ођек против скоро 4 милиона сиријских избеглица које су већ тамо.

Ако ствари постану још сложеније уследиће све већи притисак на њега од стране његових савезника код куће. Девлет Бахчели, вођа крајње десничарске Странке националистичке акције и дугогодишњи Ердоганов савезник, недавно је изјавио: “У Турској неће бити мира док Асад не буде срушен са трона.

Турска мора да почне да спроводи планове за улазак у Дамаск сада “, и позвао је владу да преиспита своје растуће везе са Русијом.

У међувремену, Догу Перинчек, вођа ултрасекуларистичке, ултранационалистичке Патриотске странке и још један Ердоганов савезник који се залагао за блиске везе Турске и Русије, заузели су супротан приступ, позивајући владу да нормализује везе са режимом.

Ердоган је у незавидном положају. Његове недавне претње режиму су повећале улоге. Ако своје речи поистовећује са делима, можда ће се суочити са гневом Русије.

Ако не, трпеће Бахчелија. У међувремену, турски војници у Идлибу су све више подложни нападима режима, стотине хиљада људи кампују на турској граница у тешким условима, а произвођачи парадајза у Анталији теже да све ово буде брзо решено.

Фокс њувс

Wебтрибуне.рс